Ovidiu Raețchi îi solicită Ecaterinei Andronescu să susțină introducerea unei materii anti-fake news în școli și licee


Ovidiu Raețchi îi solicită Ecaterinei Andronescu să susțină introducerea unei materii anti-fake news în școli și licee

Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, i-a adresat o scrisoare publică ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, în care i-a prezentat amploarea fenomenului fake-news și i-a cerut să susțină introducerea unei noi discipline la nivel gimnazial și liceal, intitulată „Educație și cultură media”.

Deptatul a depus recent un proiect de lege pentru introducerea materiei de educație media cu scopul ca tinerii să poată filtra informațiile adevărate de cele false, oferind inclusiv exemplul președintelui PSD, Liviu Dragnea, care a vehiculat o știre falsă cu privire la căsătoria dintre oameni și animale.

Publicăm în întregime scrisoarea adresată minstrului de Educație, potrivit unui comunicat de presă:

“Stimată doamnă ministru,

Potrivit Raportului național al Comisiei Europene pentru România, un procent semnificativ - 69% dintre români - consideră că știrile false sunt un pericol pentru democrație. Fenomenul fake-news a fost desemnat oficial o amenințare pentru statele democratice din cadrul UE și NATO. Vorbim despre o vulnerabilitate pentru siguranță națională și ordinea publică a acestor state. Amintiți-vă că săptămânile trecute o știre falsă despre calitatea apei din București a paralizat capacitatea de comunicare a unor instituții importante. Vă amintesc, de asemenea, că șeful dvs., Liviu Dragnea, a dovedit că nu poate face diferența dintre o știre reală și una falsă, vehiculând cu nonșalantă un fake-news notoriu despre legalizarea căsătoriei dintre oameni și animale.

Doamna ministru,

Soluția pentru a contracara efectul nociv al știrilor false nu este cenzura - care poate fi folosită injust sau poate să intervină prea târziu - ci educația. O minimă cultură media va permite tinerilor (pentru Liviu Dragnea e prea târziu) să înțeleagă că o informație poate fi falsificată pentru a servi interese politice sau comerciale și că, din acest motiv, ea trebuie supusă unui proces de verificare. Copiii trebuie să deprindă obișnuința de a se raporta critic la fluxul informațional cu care sunt confruntați.

În acest scop, alături de parlamentari din toate grupurile parlamentare, am propus recent un proiect de lege pentru introducerea disciplinei “Educație și cultură media” la nivel gimnazial și liceal. Știut fiind faptul că Parlamentul intervine arareori în programa școală la un nivel atât de tehnic, vă rog să priviți acest proiect ca un semnal din partea Legislativului privind preocuparea pe care deputați și senatori din Comisiile pentru Apărare, Drepturile Omului, Tehnologia Informației și Comunicațiilor, Politică Externă, Afaceri Europene ș.a. o arată acestei teme. Sunt de acord că multe aspecte pot fi dezbătute și revizuite la un astfel de proiect - dar acest lucru nu poate fi făcut fără o disponibilitate reală a ministerului pe care îl conduceți de a se implica în dezbatere. Vă solicit, doamna ministru, să nu refuzați demersul nostru doar pentru că este semnat de mulți parlamentari din Opoziție, ci să vă gândiți la riscurile la care sunt expuși copiii în lipsa unor informații elementare despre social media și comunicare.

Vă asigur, doamna Andronescu, că în următorii ani educația media va deveni o materie de bază în toate statele occidentale - pentru că trăim cu adevărat într-o societate a comunicării, aceasta nefiind doar un clișeu facil. Aveți șansa de a face din România un reper în cadrul acestui proces”, a scris Ovidiu Raețchi în scrisoare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.