Guvernul Dăncilă, prins cu o nouă mascaradă. Cum a FALSIFICAT cifra deficitului bugetar pe 2018


Guvernul Dăncilă, prins cu o nouă mascaradă. Cum a FALSIFICAT cifra deficitului bugetar pe 2018

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a publicat pe Facebook o analiză în care dovedește cum a falsificat Guvernul cifrele deficitului bugetar pe anul 2018 prin blocarea rambursărilor de TVA din cauza crizei bugetare ce s-a agravase.

Redăm postarea economistului Claudiu Năsui:

Cum a falsificat guvernul cifra deficitului pentru anul 2018?

În ultimele luni ale anului devenea tot mai clar că statul român nu mai face față cheltuielilor. Ținta de deficit de 3% era ca și depășită în ochii multora. De aceea statul a intrat în modul de avarie și a început să amâne toate plățile pe care le mai putea amâna. Printre aceste plăți s-au aflat și rambursările de TVA, adică bani care nici măcar nu erau ai statului. Dovada acestui lucru, mai jos.

Statul a ținut bani care nu erau ai lui doar ca să se încadreze în deficit. Adică, guvernul nu doar că a falsificat datele privind deficitul cu bună știință, dar a și sabotat economia prin a reține banii întreprinderilor românești.

Acum câteva zile apărea o știre în presă, care a trecut aproape neobservată, cum că ANAF-ul rambursează în martie TVA de 2,6 miliarde de lei. O sumă foarte mare, mai ales ținând cont de faptul că media lunară a rambursărilor este pe la 1,4 miliarde de lei. Ce s-a întâmplat de au fost deodată atât de mari rambursările?

Din ianuarie până în octombrie 2018, media rambursărilor lunare de TVA era de 1,4 miliarde, cât e normal să fie. În luna noiembrie, însă, guvernul a intrat în panică maximă pentru că depășea ținta de 3% deficit. Depășirea țintei ar fi fost semnalul cel mai clar că guvernul ne minte. Că, în ciuda tuturor creșterilor de taxe, tot nu au suficienți bani.

Așa că ce s-a gândit să facă ministrul finanțelor publice? Pur și simplu să nu mai dea înapoi banii companiilor pe TVA. Adică statul ne-a luat banii pe TVA, dar când a venit vorba să ni-i mai dea înapoi, nu a mai făcut-o. Nu a făcut-o atunci, a făcut-o mult mai târziu cât să nu se mai numere acei bani pe cheltuielile din 2018. Adică a dat banii cu întârziere foarte mare, suficient cât să măsluiască deficitul pe final de an. De aceea, în noiembrie, decembrie și ianuarie media rambursărilor lunare de TVA cade deodată la 0,9 miliarde.

Dacă vă întrebați de ce contează cifrele din ianuarie, contează pentru că deficitul acela de 3% pe care nu trebuie să-l depășim este pe niște standarde care se numesc ESA. Conform acestor standarde, facem o retratare a cifrelor și cheltuielile din ianuarie sunt considerate din anul anterior. De ce? Pentru că e o diferență între momentul în care se face o plată și perioada pentru care ea este aferentă. Adică dacă statul român plătește o factură în ianuarie aferentă lunii decembrie, conform ESA, acea factură apare în cheltuielile din luna decembrie. De aceea au blocat rambursările de TVA și în luna ianuarie. Pentru că le afecta deficitul ESA pe anul 2018.

După luna ianuarie, însă, au explodat rambursările. Nu de alta, dar sumele de rambursat s-au tot acumulat, și gradul de nervozitate din economie tot creștea. Dar, cel mai important lucru, rambursările de TVA din luna februarie nu mai afectează deficitul din anul 2018. Astfel, în februarie și martie au explodat rambursările. Media rambursărilor lunare de TVA în februarie și martie 2019 a ajuns la 2,2 miliarde. Mult peste media naturală de 1,4 miliarde și mult peste 0,9 miliarde cât era media în precedentele 3 luni.

Am făcut mai multe solicitări de date și răspunsurile pot fi accesate aici, https://goo.gl/ypQBnn, și aici, https://goo.gl/aj3nY2.

Concluzia este clară. Pentru că criza bugetară s-a agravat pe final de an, guvernul a falsificat cifrele deficitului bugetar prin blocarea rambursărilor de TVA. Glonțul încălcării țintei de deficit ne-a trecut pe la ureche. Faptul că avem un guvern în așa hal de iresponsabil încât să caute mai degrabă să falsifice cifre decât să rezolve probleme este grav. Faptul că același guvern caută să falsifice cifre sabotând economia și blocând rambursările de TVA este și mai grav”, a scris Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.