Fondul Proprietatea s-a săturat până peste cap de guvernarea PSD: vrea să se adreseze Curții Europene de Justiție. OUG 114 a speriat cumpărătorii acțiunilor Hidroelectrica


Fondul Proprietatea s-a săturat până peste cap de guvernarea PSD: vrea să se adreseze Curții Europene de Justiție. OUG 114 a speriat cumpărătorii acțiunilor Hidroelectrica

Fondul Proprietatea are ca principal obiectiv pe termen scurt prevenirea implementării OUG 114, din cauza prejudiciilor financiare aduse societăţilor, una dintre variante fiind ca Fondul să se adreseze Curţii Europene de Justiţie, a declarat joi Johan Meyer, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea şi CEO al Franklin Templeton Investments Sucursala Bucureşti.

”Mulţumită schimbărilor anunţate la sfârşitul săptămânii trecute există potenţialul pentru ca acea schimbare prin care companiile sunt excluse de la plata impozitului de 2% să introducă o discriminare suplimentară pentru alte societăţi energetice din piaţă. Aceasta din punct de vedere al concurenţei este cât se poate de îndoielnic. Poate fi privit ca ajutor de stat şi este un lucru pe care îl vom studia şi îl vom urmări şi de asemenea, pierderile financiare suferite de companii din cauza impunerii OUG 114, modul în care metodologia a fost implementată şi vom analiza foarte serios şi aceste pierderi financiare şi vom putea să acţionăm în instanţă pe baza acestora. Primul obiectiv ar fi să încercăm să prevenim implementarea ordinului, din cauza prejudiciilor financiare aduse societăţilor. Se poate susţine că aceasta este o clară încălcare a directivelor Uniunii Europene. Deci există şi potenţialul de a ne adresa Curţii Europene de Justiţie dar până când au loc dezbaterile şi se ajunge la o soluţionare vor trece luni sau poate chiar ani în care societăţile vor suferi aceste consecinţe”, a avertizat Johan Meyer, în cadrul unei conferinţe de presă.

”În ceea ce priveşte portofoliul energetic, clar Hidroelectrica reprezintă 40% din valoarea activelor nete şi este cea mai mare poziţie în portofoliul nostru şi o revenire la piaţa reglementată a electricităţii, la 65%, pentru că aceasta este metodologia dată de ANRE, de 65% din producţie la cost plus 5%, are potenţialul să aibă un impact semnificativ asupra situaţiei financiare a companiei. Este numai pentru o perioadă de 3 ani, începând din martie 2019 şi până în februarie 2022. Pentru acest an alocarea este relativ scăzută. Însă aduce prejudicii companiei şi va avea un impact nu numai asupra noastră ca acţionar, dar va avea un impact de 4 - 5 ori mai mare asupra Guvernului care are 80% din acţiunile companiei, ca impozit pe profit şi dividend”, a explicat Johan Meyer.

El a mai spus că a încercat să vândă pachetul de acțiuni de la Hidroelectrica, dar a menționat că în contextul OUG 114, ce schimbă baza prin care companiile îşi pot genera profitul, orice potenţial investitor ar dori să aibă certitudini cu privire la implicaţii înainte să ofere un preţ ferm.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.