Efectul Tudorel: cetățenii României nu mai sunt în siguranță. Datele prezentate de Ministerul Justiției privind eliberările în urma recursului compensatoriu


Efectul Tudorel: cetățenii României nu mai sunt în siguranță. Datele prezentate de Ministerul Justiției privind eliberările în urma recursului compensatoriu

Ministerul Justiției a făcut public atât numărul deținuților care au fost elberați prin intermediul legii recursului compensatoriu, cât și faptele pe care le-au comis, la cererea deputatului PNL Sorin Bumb. 

Conform listelor cu deținuții eliberați publicate de minister, 14.000 dintre ei au fost condamnați pentru viol, pornografie infantilă sau alte infracțiuni, iar peste 2.000 dintre deținuți au fost judecați pentru omor, omor calificat și lovituri cauzatoare de moarte.

Conform statisticilor oferite de Ministerul Justiției, „au fost puse în libertate 16.217 persoane private de libertate”, 2.909 fiind eliberate pentru că pedeapsa le-a expirat ca urmare a recursului compensatoriu, în timp ce „un număr de 13.308 au fost puse în libertate condiţionat, conform hotărârilor instanţelor de judecată”. Dintre condamnații eliberați, 968 s-au întors în închisoare după comiterea de noi infracţiuni sau ca urmare a altor cauze penale aflate pe rol.

Bilanţul legii recursului compensatoriu:

-2.088 de deținuți eliberaţi după ce au comis fapte precum omor, omor calificat, ucidere din culpă sau loviri şi vătămări cauzatoare de moarte;

-5.928 de eliberaţi după ce au comis fapte precum furt, furt calificat, tâlhărie şi tâlhărie calificată;

-762 eliberaţi după ce au comis violuri;

-243 de condamnaţi pentru trafic de persoane şi trafic de minori au fost şi ei eliberaţi.

Amintim că Legea nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu a fost criticată în trecut și de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, printr-un comunicat emis după plecarea din funcție a fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, estimând că „peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni”. 

Puteți consulta lista publicată de Ministerul Justiției AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.