Noul “măr otrăvit” pe care guvernul PSD-ALDE îl va servi ROMÂNILOR. De ce vom cumpăra CASE mai SCUMPE cu 25%


Noul “măr otrăvit” pe care guvernul PSD-ALDE îl va servi ROMÂNILOR. De ce vom cumpăra CASE mai SCUMPE cu 25%

Mărirea plafonului de către guvernul Dăncilă la programul „Prima Casă” este un “măr otrăvit” servit populației și, în același timp, este mană cerească pentru “băieții deștepți” din imobilare, mărirea plafonului fiind menită să oprească scăderea prețului caselor cu 25%, susține, într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook, analistul finaciar-bancar și services director la Coface România, Iancu Guda.

Iată integral argumentele acestuia:

“Antena 1 este aici ! Am fost intrebat daca intentia guvernantilor de a mari plafonul programului „Prima Casa” la 570.000 RON (comparativ cu 60.000 EUR astazi, aprox 285.000 RON) si fixarea dobanzilor pe toata perioada de rambursare (comparativ cu ROBOR +2% astazi), are un efect pozitiv asupra populatiei! Aparent, raspunsul este DA, deoarece se dubleaza plafonul maxim si costul de finantare este mai mic! Atentie, aceste beneficii aparente sunt un „mar otravit” pentru populatie!

De aceea, am raspuns ca efectele acestor modificari sunt puternic negative pentru populatie! De ce? Iata argumentele mele:

- Programul „Prima Casa” a distorsionat piata imobiliara contribuind semnificativ la cresterea pretului imobiliarelor cu 42% in perioada 2014-2018 (cea mai mare crestere din Europa), in conditiile in care 80% din creditele acordate pentru achizitionarea unei locuinte in aceasta perioada au fost finantate prin acest program. Practic, acest program si-a atins obiectivele initiale (stabilizarea pietei imobiliare si scopuri sociale) in primii 5 ani de functionare (2009-2014), dupa care trebuia inchis!

- Piata imobiliara este deja foarte sus, pretul nu mai are potential de crestere fiind la un nivel maxim! In mod normal, avand in vedere scaderea cererii si cresterea ofertei (ANCPI confirma 9 luni consecutive de scadere a tranzactiilor cu 25% an-la-an), pretul imobiliarelor ar trebui sa scada cu minim 25% pana la finalul anului 2020. Ar castiga toti cei care cumpara, dar ar pierde cativa „baieti destepti” care trebuie sa accepte profituri mai mici

- In acest context, probabil „baietii destepti” din imobiliare, cu conexiuni in lumea politica, au sugerat modificarea programului „Prima Casa” prin dublarea plafonului si scaderea artificiala a costului de finantare. Daca aceste masuri se implementeaza, aceasta poate distorsiona piata imobiliara, tinand artificial preturile la nivelul maxim actual

- Oare este mai bine pentru populatie sa cumpere locuinte supraevaluate la un cost de finantare mic si stabil ? Sau sa cumpere locuinte la pretul corect (cel putin cu -25% sub nivelul actual din piata) la o dobanda variabila (care oricum nu fluctueaza mult, daca inflatia este tinuta sub control)? Desigur, pentru populatie a doua varianta este mai buna! Dar NU si pentru „baieti destepti” din imobiliare, care prefera prima varianta!

Cazul este similar cu interzicerea serviciilor UBER ... sa piarda milioane de romani ... pentru a castiga cativa „baieti destepti”!
Totul, sub masca unor initiative promovate spre binele poporului, ca doar urmeaza alegeri electorale”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.