Pe cine SUSȚINE România? Armand Goșu: ”Reacția Bucureștiului mai degrabă îl SPRIJINĂ pe Plahotniuc și regimul care încearcă să supraviețuiască la Chișinău”


Pe cine SUSȚINE România? Armand Goșu: ”Reacția Bucureștiului mai degrabă îl SPRIJINĂ pe Plahotniuc și regimul care încearcă să supraviețuiască la Chișinău”

Istoricul și analistul politic Armand Goșu avertizează, într-un amplu interviu acordat Radio Europa Liberă Moldova, că reacțiile decidenților politici de la București ”mai degrabă îl sprijină pe Plahotniuc și regimul care încearcă să supraviețuiască la Chișinău”, în timp ce o importantă parte a presei românești rostogolește scenarii propagandistice favorabile controversatului oligarh.

CITEȘTE și EXCLUSIV Andrei Năstase: Tensiunile de la Chișinău pot DEGENERA oricând! Judecătorii Curții Constituționale să DEMISIONEZE in corpore! MANEVRELE oligarhului Plahotniuc

Podul.ro vă prezintă o serie de pasaje sugestive din interviul amintit.

Europa Liberă: Cum ți se pare reacția Bucureștiului? A fost reacția președintelui Iohannis, a fost reacția Guvernului...

Armand Goșu: „Reacția Bucureștiului vine destul de târziu, în mod așteptat pentru mine, neașteptat pentru prietenii noștri de la Chișinău.

Media românească, mai degrabă televiziunile nu au tratat subiectul Chișinău în ultimele 48 de ore. Pentru foarte puține televiziuni a existat subiectul și a fost foarte straniu tratat.

Ba mai mult decât atât, au fost televiziuni care au prezentat foarte pe scurt, dar dintr-o perspectivă, dintr-o paradigmă a mediei controlate de Plahotniuc la Chișinău.

Și iată că astăzi, duminică, vine, în sfârșit, un comunicat din partea Președinției, numai că el apare într-un context care îl interpretează într-un anumit fel, vine la câteva ore după ce Curtea Constituțională de la Chișinău a suspendat președintele, a suspendat Guvernul, l-a făcut președinte pe dl Filip, care a anunțat alegeri anticipate în 6 septembrie. Or, venind într-un asemenea context și fiind foarte, foarte neutru, așa, nici măcar din avion și dintr-o rachetă care se pregătește să iasă din sistemul nostru solar, redactat acest comunicat, impresia la Chișinău și aici citim cu atenție mai degrabă îl sprijină pe Plahotniuc și regimul care încearcă să supraviețuiască la Chișinău.

Repet, în mod foarte straniu președintele Iohannis (...) e foarte insensibil la ce se întâmplă politic în R. Moldova...

Spre deosebire de comunicatul Președinției, însă este un comunicat al Guvernului, care seamănă mai mult cu, e clar că e inspirat din comunicatul Uniunii Europene și din poziția dnei Mogherini pe evenimentele din Republica Moldova, vorbește de Parlament, vorbește de alegerile din februarie. E o diferență notabilă între cele două comunicate.

Repet, în mod foarte straniu președintele Iohannis, care a luat foarte multe voturi în Republica Moldova al cărui partid, PNL, a câștigat la alegerile în Republica Moldova, în diaspora, practic, cu un scor nemaivăzut acolo pentru PNL, e foarte insensibil la ce se întâmplă politic în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cât de periculoasă ți se pare situația în Republica Moldova și, în general, în regiune?

Armand Goșu: Rămâne tensionată situația la Chișinău, presupun că va mai rămâne tensionată câteva zile, numai că este o diferență deja de gabarit, în condițiile în care principalele cancelarii ale lumii – mă gândesc la cele trei care au trimis emisari la Chișinău acum o săptămână: Statele Unite, UE, Rusia – lasă impresia că sprijină o tranziție și eliberarea Moldovei din, să spunem, chingile crimei organizate și scoaterea lui Plahotniuc de pe scena politică de la Chișinău.

E greu pentru cineva ca să reziste la o astfel de presiune, dezamăgitor pentru susținătorii de la București sau din altă parte ai lui Plahotniuc este faptul că, în ciuda eforturilor disperate, n-a reușit să strângă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău decât undeva la 5-6 mii de oameni și aceia aduși cu autocarele. Deci e vorba de funcționari publici care au fost aduși cu tabel la acel miting, care n-au manifestat prea mare entuziasm. Deci, în condițiile în care populația din Republica Moldova la chemarea, să spunem, actualei coaliții de guvernământ, invalidate, e drept, de decizia Curții Constituționale, contra lui Plahotniuc va încerca în următoarele zile să scoată la o demonstrație lumea în stradă și o să vedem 100 de mii de oameni, diferența de gabarit politic e mai mult decât evidentă.

Probabil vom intra într-o perioadă care va dura câteva zile, o săptămână de transfer a puterii.

Plahotniuc nu va ceda, se va lupta până la sfârșit, va încerca să șantajeze, are încă, cu siguranță, instituții care i-au rămas loiale, dar nu mă aștept la o baie de sânge la Chișinău, pentru simplul motiv că viața politică din Republica Moldova, în ciuda tensiunilor care au existat în acești aproape 30 de ani, n-a cunoscut episoade de violență extremă.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.