Adina Florea și Secția specială, pe făraș? Ministerul Justiției a publicat Raportul GRECO


Adina Florea și Secția specială, pe făraș? Ministerul Justiției a publicat Raportul GRECO

Raportul GRECO a fost publicat de Ministerul Justiției și așa cum era de așteptat solicită desființarea Secției speciale întrucât reprezintă o anomalie și, mai mult, este pusă în pericol independența justiției. 

Redăm o parte din cele mai importante puncte ale raportului:

"GRECO reamintește că a evaluat crearea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ca una dintre cele mai  controversate modificări; a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală.

În plus, autoritățile nu au instituit nicio măsură de protecție suplimentară împotriva riscului de presiune asupra judecătorilor și procurorilor.

GRECO este, de asemenea, preocupat de excluderea CSM din această procedură și de rolul proeminent acordat Ministerului Finanțelor Publice în evaluarea existenței și cauzei unei erori judiciare, fapt care nu este în concordanță cu independența sistemului judiciar. În cele din urmă, introducerea răspunderii judecătorilor și procurorilor, văzută împreună cu înființarea și consolidarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, constituie o potențială amenințare la adresa independenței judecătorilor și procurorilor. Sunt astfel solicitate în continuare eforturi substanțiale autorităților române.

GRECO este în mod serios îngrijorat de consecințele pe care aceste evoluții le au asupra independenței sistemului judiciar, precum și asupra luptei împotriva corupției în România, și insistă ca Secția de urmărire penală pentru investigarea infracțiunilor din justiție să fie desființată".

Raportul adoptat pe 20 iunie încheie procedura ad-hoc declanșată anul trecut de GRECO pe tema modificarii legilor justiției. Țara noastra va fi în continuare monitorizata, iar autoritațile trebuie sa prezinte stadiul implementarii recomandarilor restante pâna în iunie anul viitor.

De altfel, dorim să subliniem una din declarațiile ministrului de Justiție, Ana Birchall, care a dat de înțeles că există șanse majore ca recomandările din Raportul GRECO să fie respectate, așadar să fie desființată Secția specială, întrucât atunci "când eşti într-un club e nevoie să respecţi regulile".

"Ca orice raport, ca orice analiză, eu cred că este important, orice analiză e importantă şi orice raport e important şi dumneavoastră ştiţi că atunci când, ca regulă generală, când eşti într-un club e nevoie să respecţi regulile", a declarat, marţi, Ana Birchall.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.