România a ratat o funcție importantă în UE din cauza Vioricăi. Europarlamentar: "Atâta timp cât PSD e la guvernare riscăm să ajungem ultima țară care va deține poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene!"


România a ratat o funcție importantă în UE din cauza Vioricăi. Europarlamentar: "Atâta timp cât PSD e la guvernare riscăm să ajungem ultima țară care va deține poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene!"

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan semnalează că premierul Viorica Dăncilă a eșuat total în a obține funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru România și nici măcar nu a încercat să negocieze această poziție fiindcă nu a știut să folosească niciunul dintre argumentele favorabile țării noastre. România 

Totodată, eurodeputatul subliniază că România putea să obțină funcția la nivel european: "Motivul era că statele din Europa de Est nu au obținut nicio poziție importantă în noua conducere a Uniunii Europene, iar noul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vedea nevoită să contrabalanseze acest dezavantaj în interiorul Comisiei Europene".

Mai mult, liberalul evidențiază că "începând cu extinderea Uniunii Europene către Europa de Est, la 1 mai 2004, țările din regiune au deținut în permanență funcții de vicepreședinți în cadrul Comisiei Europene. Estonia a avut de trei ori funcția de vicepreședinte, Slovacia, de două ori, iar Bulgaria și Letonia, câte o dată. (...) Printre statele care au obținut astăzi poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene se numără Slovacia, care a obținut pentru a treia oară această poziție, Letonia, care a obținut pentru a doua oară consecutiv funcția de vicepreședinte deși este o țară cu o populație de 10 ori mai mică decât a României, Cehia și Croația".

De asemenea, eurodeputatul atrage atenția că "atâta timp cât PSD este la guvernare riscăm să ajungem ultima țară care va deține poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene".

Redăm comunicatul europarlamentarului Siegfried Mureșan:

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă a eșuat total în a obține funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru România. Nici măcar nu a încercat să negocieze această poziție fiindcă nu a știut să folosească niciunul dintre argumentele favorabile țării noastre. Atâta timp cât PSD este la guvernare riscăm să ajungem ultima țară care va deține poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Am cerut public prim-ministrului României, încă de la începutul lunii iulie, să își fixeze drept obiectiv obținerea poziției de vicepreședinte al Comisiei Europene deoarece contextul politic european avantaja clar țara noastră în obținerea acestei funcții.

Motivul era că statele din Europa de Est nu au obținut nicio poziție importantă în noua conducere a Uniunii Europene, iar noul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vedea nevoită să contrabalanseze acest dezavantaj în interiorul Comisiei Europene. În plus, începând cu extinderea Uniunii Europene către Europa de Est, la 1 mai 2004, țările din regiune au deținut în permanență funcții de vicepreședinți în cadrul Comisiei Europene. Estonia a avut de trei ori funcția de vicepreședinte, Slovacia, de două ori, iar Bulgaria și Letonia, câte o dată.

Din aceste motive, poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru România în anul 2019 era un obiectiv fezabil. Era necesară doar desemnarea unui candidat integru, competent și credibil și implicarea oamenilor politici și a diplomaților cu experiență și credibilitate la nivel european în acest demers important pentru România. Am avertizat-o încă de pe atunci pe Viorica Dăncilă ce trebuie să nu facă în niciun caz: nu trebuie să gândească desemnarea comisarului român în logică internă PSD și nu trebuie să folosească această poziție doar pentru satisfacerea unor grupuri de interese din partidul ei.

Viorica Dăncilă a preferat să ignore toate sfaturile diplomaților și avertismentele oamenilor politici cu experiență internațională. L-a ocolit în acest demers chiar și pe președintele României, Klaus Iohannis, care este de departe cel mai credibil om politic la nivel european, și a numit doi politicieni – Rovana Plumb și Dan Nica – cu grave probleme de integritate și care ridică semne de întrebare privind atașamentul lor față de valori europene și stat de drept.

Printre statele care au obținut astăzi poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene se numără Slovacia, care a obținut pentru a treia oară această poziție, Letonia, care a obținut pentru a doua oară consecutiv funcția de vicepreședinte deși este o țară cu o populație de 10 ori mai mică decât a României, Cehia și Croația. Croația este o țară cu o populație de aproape 5 ori mai mică decât a României, este cel mai nou stat membru al Uniunii Europene și a obținut poziția de vicepreședinte fiindcă are un guvern și un prim-ministru credibili pe plan european.

Ratarea poziției de vicepreședinte al Comisiei Europene confirmă faptul că Viorica Dăncilă este izolată pe plan european și nu poate obține nimic pentru România pe plan european", spune eurodeputatul PNL. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.