Guvernul Dăncilă stă să cadă. Viorica, trădată și de pesediști!


Guvernul Dăncilă stă să cadă. Viorica, trădată și de pesediști!

La începutul săptămânii viitoare am putea discuta despre o nouă moțiune de cenzură, pe care cei din opoziție o pregătesc, având de data aceasta șanse reale de a clătina guvernul . Toate partidele parlamentare au semnat moțiunea de cenzură, care ar putea fi depusă în cursul zilei de luni, 30 septembrie. Voci din opoziție, și cu precădere din rândurile liberalilor, susțin că există chiar și semnături ale social-democraților în vederea trimiterii Vioricăi Dăncilă acolo unde îi e locul: la Videle.

Atitudinea nu este deloc surprinzătoare, în condițiile în care Viorica Dăncilă este considerată o carte necâștigătoare chiar și în rândul celor care au pus-o în fruntea partidului. Parlamentari din PNL, USR, ALDE și PRO România au semnat deja această nouă tentativă de destabilizare a guvernului Dăncilă și sunt surse care indică și pesediști care s-ar fi alăturat acestei inițiative. Peste 230 de semnături au fost deja strânse, iar în contextul în care pentru ca guvernul actual să fie demis sunt necesare 233 de voturi, atunci șansele ca această moțiune să treacă sunt, pentru prima dată după mulți ani, uriașe.

Potrivit normelor, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de o pătrime din numărul total al parlamentarilor și ulterior actul se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mulți cinci zile de la momentul depunerii. Dacă moțiunea va fi depusă luni, atunci voturile ar putea fi exprimate în plenul Parlamentului în intervalul 7-11 octombrie.

Secretarul general adjunct al PNL, Cristi Barbu, susține că șansele ca această moțiune să treacă sunt consistente, dar crede că în continuare ar putea apărea situații neprevăzute: “Noi avem în jur de 235 de semnături și inteționăm să depunem moțiunea pe 30 septembrie. Avem nevoie de 233 de voturi pentru ca guvernul să cadă. Într-adevăr, cred că sunt șanse ca guvernul Dăncilă să cadă de data asta, dar nu exclud nici posibilitatea ca asta să nu se întâmple, pentru că tot timpul pot apărea surprize. ”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.