Florin Cîțu declară război jefuitorilor bugetului României. Parchetul, sesizat în cazul prăpădului lăsat de "PSDiscotecă" la Finanțe


Florin Cîțu declară război jefuitorilor bugetului României. Parchetul, sesizat în cazul prăpădului lăsat de "PSDiscotecă" la Finanțe

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a prezentat joi dimineață situația reală privind economia României, subliniind detaliile prăpădului lăsat de PSD la buget.

CITIȚI ȘI: Florin Cîțu dezvăluie cum a calamitat PSD economia. „România a funcționat cu două bugete, după metoda Al Capone”

De asemenea, Florin Cîțu a atras atenția că situația reală depășește cele mai pesimiste așteptări, iar, pe cale de consecință, va sesiza Parchetul pentru modul în care guvernarea PSD și-a bătut joc de Finanțe. 

Redăm principalele declarații ale ministrului de Finanțe Florin Cîțu:

"Vom vorbi despre situația reală din economie, am avut o săptămână în care m-am uitat pe datele reale. Am avut câteva discuții cu partenerii internaționali, iar, ca o primă concluzie, cam tot ce am găsit aici a depășit cele mai pesimiste așteptări.

Am aflat că situația reală nu era anticipată și cunoscută nici de partenerii internaționali. Concluzia este că România și economia au fost conduse după două bugete. A fost unul prezentat în Parlament, cel care nu a fost asumat nici de premier nici de ministrul Finanțelor, și al doilea buget, cu toate informațiile reale, folosit pentru baronii locali. Este metoda folosită de Al Capone, cu două registre. Așa e situația și aici, astăzi.

Apar două întebări. Ce facem cu acest jaf? Cei nevinovați trebuie să plătească sau doar cei care au beneficiat după acest jaf din banii publici? Eu voi sesiza organele competente. În acești ani de zile, PSD a promovat măsuri economice și ne-a spus că vor curge lapte și miere. Nu a fost așa. Situația reală e mult mai gravă.

O altă concluzie e că totul a fost premedidat. Pe de o parte aveam indicii, pentru că își dădeau derogări de la legea responsabilității fiscale, astăzi vedem că în ultimii trei ani au fost afectate fundamentele economiei românești. Din păcate economie funcționează după principii, o decizie luată azi își vede efectele în viitor. Astăzi le vedem.

Încep cu bugetul. În ultimii 3 ani datele au fost schimbate discreționar. Bugetul național a fost într-un instrument în slujba partidului. Instrumentele erau rectificările bugetare. La început, bugetele păreau dimensionate OK. Rectificările luau banii și îi transferau către baroni. Nu se putea face fără complicitatea Comisiei de Prognoză și artificii contabile. Când am spus cifrele, m-au compătimit și s-au speriat dar partenerii erau fericiți că la București au un partener onest.

A doua problemă a fost revoluția fiscală, multe salarii au scăzut, nu s-au transferat contribuțiile pentru că ordonanța e încă în Parlament. Avem o gaură de 2 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat. Nu am auzit-o niciodată pe Olguța Vasilescu, care e guralivă, și ne dă lecții. Nu a spus nimic. Tot aici a fost și reducerea procentului către pilonul II de pensii, toate acestea au afectat economia. Și, desigur Ordonanța de Urgență 114, care a pus pe butuci șase sectoare din economie! Au mai fost discuții și despre TVA, când am ajuns aici erau peste 4 miliarde de lei TVA nereturnat. Avem planul să returnăm, nimeni nu va avea banii nereturnați.

Au mai fost discuții despre reforma în Sănătate. Legea Salarizării promitea că nu va crea haos. Dar, la Finanțe, un lucru descoperit a fost că avem după 10 luni o datorie către companiile care plătesc concediile (CNAS trebuie să dea banii pentru concedii). Avem deja o gaură de 1.8 miliarde de lei. Președintele CNAS și-a luat concediu, e bolnav, ironia sorții. Estimarea pentru 12 luni se duce spre 4 miliarde de lei dacă nu facem ceva. Toate informațiile de astăzi sunt în protocolul de predare primire pe care eu nu l-am semnat încă, pentru că vreau să adaug lucruri. Analiza continuă, voi semna după ce voi include totul.

Deși oamenilor li se spunea că va fi mai bine, oamenii au ales să plece din România. Un PIB care crește, dar care se împarte la mai puțini, dă impresia de bunăstare. Aceste diferențe dintre optimismul PSD și pesimismul instituțiillor internaționale. Nu ai cum să treci peste acest adevăr. Această creștere este pe consum. Fără investiții nu poți să crești consumul. Ca o concluzie aici, tot ce s-a întâmplat se reduce la a lua banii de la investiții și duși la baroni. Totul ținut într-un buget paralel.

La fiecare rectificare aveam indiciul că asta se întâmplă. Partenerii erau îngrijorați, vă spun că astăzi așa cum arată situația trebuie să ne facem prieteni din toți cei care ne pot ajuta cu finanțarea. Bineînțeles că unii intuiau situația, împreună vom găsi soluții. Despre buget pot vorbi ore în șir. Am o propunere să avem o conferință cu BNR, cred că ar fi o premieră să vedem cele două instituții prezentând situația. E o invitație pentru domnul guvernator".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.