Dacă vreți să schimbați România în 2020, mobilizați din nou Diaspora la vot!


Dacă vreți să schimbați România în 2020, mobilizați din nou Diaspora la vot!

Vorbe, numai vorbe: de ani întregi, politicienii români se prefac că le pasă de Diaspora și că vor să îi ofere o reprezentare corespunzătore în Parlamentul României. Dar nu se întâmplă nimic.

La turul II al alegerilor prezidențiale, la secțiile din străinătate au votat 944.077 alegători, de trei ori mai mult decât în Vrancea, Teleorman sau Satu Mare. Cu toate acestea, Diaspora este reprezentată în Legislativul de la București de doar doi senatori și patru deputați, la nivelul celor mai mici județe din România.

În 2014, Diaspora s-a mobilizat exemplar – a stat la cozi uriașe ca să voteze și i-a mobilizat pe cei de acasă - și l-a salvat pe Klaus Iohannis de rușinea de a pierde în fața plagiatorului Ponta. Recunoștința domnului Iohannis a fost scurtă: câteva turnee prin străinătate, promisiuni multe și nimic concret. În 2015, PNL a bătut palma cu PSD pe legea electorală, unde Diaspora avea dreptul la doi senatori și patru deputați. În 2016, Guvernul Cioloș, unde domnul Iohannis avea un cuvânt greu de spus, n-a făcut mai nimic ca să ajute Diaspora să voteze mai ușor (votul prin corespondență a fost un eșec). Abia în 2019, când domnul Iohannis dorea să fie reales, s-a făcut ceea ce se putea face demult: secțiile de votare au fost deschise trei zile, iar votul prin corespondență a fost mediatizat și simplificat.

Ce trebuie făcut, acum, în plus față de ceea ce s-a făcut la prezidențiale:

- Diaspora să obțină o reprezentare parlamentară de cel puțin cinci senatori și 10 deputați. Nici șase senatori și 12 deputați n-ar fi prea mult.

- O circumscripție specială să fie înființată pentru alegătorii din Republica Moldova: ar fi un pas uriaș pentru reunificare. Basarabenii trebuie să aibă reprezentanți în parlamentul de la București, reprezentanți care să fie direct legați de alegătorii din Republica Moldova. La turul II al prezidențialelor, la secțiile de votare din Basarabia au votat peste 50.000 de alegători.

- Votul prin corespondență, deschis tuturor românilor la alegerile locale! Sute de mii de studenți și de români din Diaspora vor putea vota astfel în localitățile în care au domiciliul. Voturile lor pot fi cruciale pentru schimbarea baronimii pesediste. În București, la turul II al prezidențialelor, 143.000 de voturi au fost pe liste suplimentare, din totalul celor circa 978.000 de voturi. La Cluj: 81.000 de voturi pe liste suplimentare, din totalul de 377.000. Aceștia sunt în mare măsură studenții, care nu vor putea vota în București sau Cluj la locale. Ei și sute de mii de alegători din Diaspora pot da o lovitură puternică exact în fiefurile PSD din Vrancea, Vaslui sau Teleorman, dacă li se oferă ocazia să voteze prin corespondență.

Desigur, scriu aceste rânduri fiindcă eu însumi fac parte din Diaspora și sunt unul din cei care se bat pentru unirea cu Basarabia. Dar nu acesta este principalul motiv, ci altul: Diaspora a fost, în ultimii 15 ani, o forță a schimbării. Sunt îngrijorat - și cred că am motive să fiu – că Iohannis și PNL își vor abandona din nou angajamentele, vor bate palma cu PSD-ul și UDMR-ul care se tem de Diaspora și nu vor face nimic ca să-i aducă la vot, în 2020, pe românii din străinătate. Iohannis a fost interesat de prezidențiale, atât. Dacă în 2020 dorim să schimbăm fața României – iar alegerile locale și parlamentare sunt mai importante decât prezidențialele – Diaspora trebuie implicată în procesul electoral. Fără implicare ei, riscăm să repetăm scenariul din 2016, când PSD a stat un an în opoziție, a profitat de gafele și compromisurile făcute de guvernul Cioloș și apoi a câștigat alegerile. Sper ca domnul Iohannis să nu trădeze din nou, după ce a fost reales.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.