Putin, avid după putere. Autocratul vrea să reducă la tăcere justiția în ceea ce-l privește și să conducă pe viață Rusia


Putin, avid după putere. Autocratul vrea să reducă la tăcere justiția în ceea ce-l privește și să conducă pe viață Rusia

Toți foștii președinți ai Rusiei vor căpăta imunitate față de orice anchetă penală după încheierea mandatului, a anunțat marți parlamentarul rus Pavel Kraşenikov

Propunerea legislativă, făcută de un grup de parlamentari, vine după ce Vladimir Putin a anunțat luna trecută reformarea sistemului politic, astfel încât o parte din puterile prezidențiale să fie transferate către alte instituții. 

Inițiativele lui Putin, urmate de demisia guvernului, sunt văzute ca o metodă de a-și păstra puterea și influența asupra Rusiei și după terminarea ultimului său mandat constituțional, în anul 2024. 

Preşedintele Rusiei, după ce îşi încheie mandatul, are imunitate. Avem această propunere de reformă“, a spus Kraşenikov într-o reuniune a grupului de lucru parlamentar pe care îl coprezidează, potrivit agenţiei de presă RIA, preluată de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să facă declaraţii pe seama acestei propuneri.

O altă propunere avută în vedere de către parlamentari este schimbarea fişei postului lui Putin din şef al statului în conducător suprem. Într-un vot în primă lectură organizat în ianuarie, Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a susţinut iniţiativa de modificare a Constituţiei propusă de Vladimir Putin.

Conform Reuters, liderul de la Kremlin a declarat că iniţiativa sa va fi supusă unui referendum naţional, dar nu a menţionat o dată anume pentru desfăşurarea acestei consultări populare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.