VIDEO CE a pus tunurile pe România din cauza catastrofei economice PSDragnea: procedură de deficit excesiv. Florin Cîțu oferă asigurări: "Experții CE au încredere în Guvernul PNL"


VIDEO CE a pus tunurile pe România din cauza catastrofei economice PSDragnea: procedură de deficit excesiv. Florin Cîțu oferă asigurări: "Experții CE au încredere în Guvernul PNL"

Comisia Europeană a declanșat astăzi procedura de deficit excesiv, sancționând astfel România pentru dezechilibrele lăsate de cei 3 ani de guvernare PSD.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ţinta de 3% agreată cu Uniunea Europeană (UE).

România, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat în faţa UE să respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB.

Așadar, țara noastră va fi supravegheată de către instituțiile europene pe o perioada convenită cu autoritățile române, timp în care va trebui să ducem deficitul sub 3% din PIB. Dacă nu vom reuși, riscăm sancțiuni severe, care pot ajunge până la sistarea acordării de fonduri europene, conform ziare.com

În noiembrie 2014, Franța a fost avertizată cu sancțiuni, care se estima că vor ajunge la 4 miliarde euro, și s-a angajat să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până anul acesta. Ungaria, un alt stat cu deficite mari, a fost amenințată cu tăierea unei treimi din fondurile europene, dar introducerea unor taxe și impozite și reducerea deficitului sub 3% a făcut ca instituțiile europene, respectiv Comisia Europeană, să renunțe la sancțiune. Tot Comisia Europeană a cerut Parlamentului European, în octombrie 2016, suspendarea alocărilor de fonduri structurale pentru Spania și Portugalia, dar majoritatea parlamentară a decis că o astfel de măsură ar afecta cetățenii și regiunile cele mai vulnerabile, potrivit RFI

În acest context, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a precizat că "România are un plan de reducere a deficitului sustenabil și credibil, acceptat în totalitate de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că experții de la CE au încredere în acest guvern". 

Cîțu, pe Facebook: "Azi, Comisia Europeană a publicat trei documente și a făcut un anunț pe care dumneavoastră deja îl știați: începe procedura de deficit excesiv pentru România. Este foarte bine să știți adevărul despre această informație de la ministrul Finanțelor Publice al României.

Am negociat cu CE în ultimele trei luni și trebuie să știți că tot ceea ce am negociat a fost acceptat. România are un plan de reducere a deficitului sustenabil și credibil, acceptat în totalitate de CE, ceea ce înseamnă că experții de la CE au încredere în acest guvern. Așa cum am promis, facem lucruri bune pentru România".


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.