Un sfat de antreprenor american către Florin Cîțu: Covid-19 va avea efecte economice! Nu repetați prostiile lui Tăriceanu, din 2008!


Un sfat de antreprenor american către Florin Cîțu: Covid-19 va avea efecte economice! Nu repetați prostiile lui Tăriceanu, din 2008!

Pandemia de coronavirus, Covid-19, va lăsa în urmă nu doar mii de morți (deja sunt peste 3.000), ci și o criză economică. Mulți economiști serioși spun că ar putea fi la fel de rău ca-n 2008. De aceea îi transmit ministrului de Finanțe Florin Cîțu: e momentul să vă panicați și să acționați! Deocamdată, vă comportați ca-n Povestea prostiei: vă uitați la drobul de sare și așteptați să cadă (sau nu...) în capul românilor.

La 17 septembrie 2008, președintele PNL Călin Popescu Tăriceanu, la acel moment premierul României, dădea asigurări că criza economică mondială nu va afecta România. Citiți ce prostii spunea domnul Tăriceanu: “S-ar putea să aibă efecte pozitive, pentru că o serie de active imobiliare din SUA se vor ieftini și s-ar putea să fie români dispuși să cumpere în America diverse active imobiliare“! O aroganță prostească, pe care românii au plătit-o scump. Ce a fost în acei ani, se știe: guvernul PNL golise visteria (exact ca guvernările Dragnea...), România a ignorat orice măsuri preventive până în 2009, așa că în 2010 țara a fost lovită cumplit de criza economică. A fost nevoie să se taie, 25% din salariile bugetarilor și să se impoziteze pensiile. Sectorul privat a fost lovit mult mai dur decât cel de stat, iar PIB-ul s-a prăbușit.

Au trecut zece ani de la acea criză și, din nou, un guvern liberal pare că este pe cale să repete aceleași greșeli. Nu înțeleg totala indiferență a premierului Orban și a președintelui Iohannis în fața pandemiei de coronavirus. L-au scos în față de Raed Arafat, simbolul al eșecului, dezastrului și corupției din sistemul medical de stat, iar ei stau bine ascunși prin simpozioane și recepții inutile.

În acest timp, din Australia până în Statele Unite sau în Marea Britanie, guvernele se pregătesc nu doar să limiteze pandemia, ci și să ia măsuri prin care să contracareze efectele ei economice. Mii sau zeci de mii de oameni vor fi obligați să își părăsească slujbele și să stea acasă. Cât vor costa concediile medicale? Acești oameni, aflați în carantină – în România sunt 11.000 de persoane izolați în casă - nu vor produce și nu vor consuma. Desigur, situația este mult diferită de cea din 2008, dar ceea ce cer eu guvernului României este să aibă un plan. Aici, în Statele Unite, administrația Trump este pregătită să intervină: chiar democrații susțin reducerea impozitului pe salarii, iar Banca Federală a redus rata dobânzii. În paralel, congresul american a disponibilizat 8,3 miliarde de dolari pentru a combate pandemia.

Ce face guvernul României? Ce face președintele Iohannis? Ce face ministrul de Finanțe, Florin Cîțu? Nimic. Ne trimit mesaje pe Facebook. Sunt blocați în cursa electorală, supărați că planul privind declanșarea anticipatelor s-a înmlăștinit.

Evaluările epidemiologilor arată că epidemia de coronavirus este abia la început în Europa și România: după apariția primului caz, epidemia va crește în intensitate circa două luni, după care încă două luni – într-o evaluare moderată – se va reduce spre dispariție. Ca antreprenor, obișnuit să aibă un plan, plus un plan B și un plan C, de rezervă, încerc să trag un semnal de alarmă: e deja târziu, România riscă să fie lovită din plin și de epidemie, și de efectele ei economice. În 2008, inconștiența liberalului Tăriceanu a nenorocit sute de mii de afaceri. Acum, pasivitatea guvernării PNL riscă să lase în urmă mulți morți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.