Testarea paralelă COVID-19, născocită de duoul Firea-Cercel, spulberată de un liberal: "3000 de oameni vor avea testele greșite!"


Testarea paralelă COVID-19, născocită de duoul Firea-Cercel, spulberată de un liberal: "3000 de oameni vor avea testele greșite!"

Peste 10.000 de bucureşteni ar urma a fi testaţi „la mijlocul” acestei săptămâni de noul coronavirus, a anunţat primarul Capitalei, Gabriela Firea. Este vorba despre un proiect susţinut de Primărie în colaborare cu Institutul „Matei Balş” şi INS. Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a zis, duminică seara, la Europa FM, că nu și-a dat acceptul pentru testarea bucureștenilor și, mai mult, că cele 10.000 de teste s-ar procesa împreuna cu testele de la celelalte spitale din Bucuresti și din țară, nu separat, așa cum a pretins primarul Gabriela Firea.

În acest context, candidatul PNL la Primăria Sector 6, Ciprian Ciucu, a atras atența că inițiativa Gabrielei Firea este complet haotică, fără bază științifică și, totodată, testele pe care vrea să le facă edilul Capitalei au o precizie de 70%, așadar 3000 de bucureșteni vor avea testele greșite.

Mai mult, liberalul a subliniat că pentru testele Gabrielei Firea ar urma să se folosească personalul medical de la Matei Balș, iar astfel pesedista ar pune bețe în roate planului actual de la nivel central de testare a românilor. 

Ciucu, pe Facebook: "Ce ne-au propus Firea și Streinu-Cercel? Cercetare sociologică sau investigație medicală de masă? Cu ce scop?

Formula aleatorie propusă cu cei 10.500 de testați nu are o bază științifică și nici criterii de prioritizare, reprezintă doar risipirea a 10.000 de teste care ar putea fi folosite mai inteligent (de exemplu in spitale). În esență este o prostie, se știe, Firea întâi comunică ceva, nu gândește, dă lovitura de imagine/PR și apoi nu se mai întâmplă, că, vezi Doamne, nu au lăsat-o alții (ca la vigneta oxigen).

Dacă iei la bani mărunți ce au comunicat cei doi e doar o mare bulibășeală:

- Nu există o procedură;

- Nu există prioritizare cu un fel de eșantionare ciudată, la nimereală;

- Nu e clar cum sunt anunțați / chemați oamenii.

Plecând de la o postare de-a lui Vlad Mixich, om în care am deplină încredere, aflăm că sunt două tipuri de teste:

1) Teste cu analize făcute în laboratoare. Acum capacitatea de testare în laborator este de până 2000 pe zi.

2) Teste rapide. Acestea detectă anticorpii din organism, nu virusul, și nu sunt precise. Acestea ratează 3 sau 4 din 10 cazuri, ceea ce este foarte mult. Contează foarte mult și calitatea testelor si de unde provin ele. Cele din China ratau 7 din 10 (vezi cazul Spaniei).

Dintr-o declarație a ministrul sănătății Nelu Tătaru reiese că (1) și așa avem întârzieri la testare, trebuie sa prioritizăm medicii, pacienții, etc, conform procedurii, (2) pentru cele 10.000 de teste s-ar folosi resursele umane de la Balș.

Asta ar pune presiune pe actuala capacitate de testare (în creștere dar încă limitată), ar muta atenția pe București de la restul focarelor din țară și ar vicia acțiunea centralizată, concentrată a statului.

În încheiere vreau să precizez că dr. Streinu-Cercel a mințit de cel puțin de două ori (pe cea cu spirtul nu o mai pun):

· Prima dată că vor fi teste antigene și de anticorpi. Cele antigene nu există pe piață, abia acum companiile farma se gândesc cum și câte să producă, și

· A doua oară cum că testele acestea au precizie de 98%, ceea ce e fals. Cel mai bun poate ajunge la 85% în condiții specifice, optime. De fapt ele au o precizie de 70%. Ceea ce în “cercetarea” lor înseamnă că cca. 3000 de oameni vor avea testele greșite.

O prostie, dați mai departe ca să se știe. Ce spun eu aici mai sus este documentat cu oameni care se pricep și mi-au explicat în amănunt. Unele lucruri sunt evidente și de la sine".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.