Cristina Tunegaru, campanie pentru vaccinarea împotriva HPV: România în top la decese provocate de acest virus

  • Podul
  • Sep 6, 2019, 13:09
  • 206

Cristina Tunegaru a scris un mesaj de conștientizare pe pagina sa de Facebook prin care îndeamnă la vaccinarea împotriva HPV. Aceasta a amintit că vaccinarea este complet gratuită pentru fetele între 11 și 14 ani și că din păcate, în România mor anual 1700 de femei din cauza nevaccinării, fiind cel mai mare nivel din UE.

“Astăzi, când împlinesc 32 de ani, m-am vaccinat împotriva HPV, una dintre principalele cauze ale cancerului de col uterin. Cred că e un subiect despre care discutăm prea rar, iar prevenția în țara noastră este deplorabilă.

Nu o voi uita niciodată pe Alina, fata aceea frumoasă la care mă uitam cu admirație. Eu aveam 15 ani, ea, 25. În trei ani, ea nu a mai fost, au rămas poveștile îngrozitoare despre cancerul care i-a mâncat trupul și o mamă nemângâiată. Au rămas amintirea ei și datoria să vorbim despre asta, să prevenim.

Vaccinarea e oricând posibilă până la 45 de ani și e gratuită pentru fetele între 11 și 14 ani. În fiecare an, în România,1700 de femei mor pe fondul nevaccinării, cel mai mare nivel din UE. Cancerul cervical omoară mai multe femei decât accidentele rutiere, un masacru tăcut pentru care ar trebui să urlăm”.