În plină pandemie, județul Teleorman cumpără un singur ventilator


În plină pandemie, județul Teleorman cumpără un singur ventilator

Județul Teleorman nu are cele necesare pentru a face față crizei epidemiologice. În acest moment, nu există la nivel județean un aparat pentru testarea cazurilor de îmbolnăvire cu noul virus, la fel cum nu există decât 12 ventilatoare. De aceea, testările se fac rar și “pe pile”, iar în cazul declanșării unui focar pe plan local, spitalele din județ nu se vor descurca sigur cu situația. Chiar și în aceste condiții, banii alocați de Consiliul Județean Teleorman pentru achiziția de echipamente medicale sunt cheltuiți pe aparate de aer condiționat sau pe lămpi de fototerapie. Decizia executivului județean a fost ieri aceea de a cumpăra un singur ventilator pentru Spitalul Județean din Alexandria.

Pe data de 19 februarie, Consiliul Județean Teleorman lua hotărârea cu numărul 24, prin care Spitalul Județean de Urgență Teleorman primea excedentul bugetar înregistrat în anii precedenți din bugetul de venituri și cheltuieli. Vorbim, deci, despre suma de 2.395.419 lei.

O lună mai târziu, spitalul a trimis către Consiliul Județean Teleorman o decizie privitoare la împărțeala banilor, pe categorii de cheltuieli. Astfel, în ședința de ieri, 31 martie, Consiliul Județean a aprobat ca suma de 1.395.419 lei să meargă către medicamente, materiale sanitare, reactivi, prestări servicii, protecția muncii și alte cheltuieli (probabil protocol). Restul de 1.000.000 lei a fost rezervat achiziției de aparatură medicală, atât de necesară județului în această perioadă sumbră. Din acești bani, județul Teleorman a decis să cumpere UN SINGUR VENTILATOR, în valoare de 34 mii lei. În schimb, se cumpără 5 aparate de aer condiționat, în valoare de 3000 lei/bucata și 4 lămpi de fototerapie, în valoare de 6000 lei/bucata.

Dar și mai interesant e faptul că aparatul medical care depistează coronavirusul, promis public de președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, pe data de 26 martie, nu apare în lista achizițiilor. Și astfel, în Teleorman nu pot fi testate cazurile suspecte, având în acest moment jumătate din personalul Ambulanței în carantină, pentru că testarea la distanță se face exclusiv pe bază de proceduri.

Asta în condițiile în care cu numai câteva zile în urmă, președintele Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, promitea într-o postare pe Facebook că va achiziționa urgent un aparat de testare la nivel județean.

”Am informat public că este în derulare achiziționarea unui echipament de depistare rapidă a virusului SARS-CoV-2 la persoanele pentru care se recomandă aceste teste, prin Spitalul Județean de Urgență Alexandria.Ca Președinte al Consiliului Județean Teleorman, am luat toate măsurile corespunzătoare pentru aducerea primului aparat medical (PCR Real Time) care depistează noul coronavirus. În prezent, sunt amenajate spațiile cu circuitele corespunzătoare, iar personalul medical care va lucra cu aceste echipamente speciale este instruit corespunzător pentru a face față cu bine situației nou create.“, scria Cristescu pe Facebook pe data 26 martie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.