Protestatarul Cristi Dide îi face plângere penală lui Traian Berbeceanu pentru instigare la violență. „Nu stimați, concetățeni, poliția nu trebuie să folosească violența! Poliția trebuie să folosească forța și echipamentul din dotare”


Protestatarul Cristi Dide îi face plângere penală lui Traian Berbeceanu pentru instigare la violență. „Nu stimați, concetățeni, poliția nu trebuie să folosească violența! Poliția trebuie să folosească forța și echipamentul din dotare”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, cunoscutul protestatar Cristian Mihai Dide anunță că intenționează să înainteze o plângere penală pentru instigare la violență împotriva lui Traian Berbeceanu, fostul șef al BCCO Alba Iulia, în prezent șeful de cabinet al ministrului liberal de Interne, Marcel Vela.

Dide consideră că una din postările de pe Facebook ale lui Berbeceanu, de după evenimentele violente provocate de mai multe grupări de romi, ar fi nu un avertisment adresat celor cetați cu legea, ci un mesaj general care încurajează violența, mai exact ca răspunul la violență să fie tot unul violent. Dide crede că nici măcar forțele de ordine nu ar trebui să facă uz de violență dacă aceasta poate fi evitată.

„Și da, cred că la violență trebuie răspuns cu violență!  Proporțional”, precizează Berbeceanu în postarea care s-a bucurat de mii de aprecieri pe pagina fostului polițist:

„Am să vă spun însă, simplu, că vom fi intransigenți cu derbedeii, cu cei care sfidând legea ne sfidează pe noi toți.

Am să vă spun, simplu, că polițiștii și jandarmii sunt hotărăți și determinați să vă protejeze, pe voi cei multi, impunând respectarea legii și atunci când huliganii încearcă să provoace dezordine și haos.

Am să vă asigur că forțele de ordine, alea prost echipate, cu logistică necorespunzătoare și fără suficiente materiale de protecție, nu vor face un pas înapoi în a-și face datoria.

Iar "vitejilor" care din spatele tastaturii jignesc în mod ticălos, și "specialiștilor" care ne fac reproșuri și ne dau sfaturi cu privire la modul de intervenție în ceea ce privește conflictele din Hunedoara, Săcele sau București, le spun că tot polițiștii și jandarmii au fost cei care, de îndată, au restabilit ordinea publică. Cu fermitate și profesionalism i-au reținut pe derbedei, chiar dacă în sensul ăsta nu au apărut filmulețe pe net.

Și da, cred că la violență trebuie răspuns cu violență! Proporțional”

Redăm integral și postarea în care Dide anunță că va depune o plângere penală împotriva lui Berbeceanu și argumentele care l-au determinat să ia această decizie:

„Pe 14.Noiembrie.2018 postam un comentariu ”ieftin, morbid și macabru”, așa l-au văzut 80% dintre cei care l-au citit, pe care nu mi-l retrag nici astăzi. Mulți ”jurnaliști”, scriitori, critici, simplii cetățeni și jurnaliști au scris kilometri de articole despre ”bucururia mea”. Au fost prieteni care mi-au scris în privat și mi-au spus că respectă mult activitatea mea dar că este o greșeală ceea ce făceam atunci, nu m-au convins nici acum. Au fost deputați și senatori care nu mi-au mai răspuns la telefon mult timp, speriați de sintagma ”One more down” și un smileyface  :-). Agenda publică a fost deturnată de un neica nimeni, un fost antreprenor mediocru, actual antrepronor civic, la fel de mediocru, care postase o așa zisă mizerie. Acest neica nimeni care nu avea nici o funcție publică, nu era angajat în cadrul nici-unei instituții publice reușea să deturneze printr-o postare pe facebook atenția de la subiectul zilei, votul în Parlamentul European pentru aprobarea unei rezoluții împotriva Românie, deoarece încălca frecvent Statul de Drept.

Ajungem în prezent. Niște cetățeni români,dau o petrecere, se îmbată și încep să se bată pe spațiul public. Forțele de ordine, stângace cum sunt ele în 95% dintre cazuri, reușesc să rețină și să conducă la secție o parte dintre ei. Apoi pe surse apar fotografii comparative cu o persoană din grupul recalcitrant care avea un ochi vânăt după intervenția poliției.

Fotografii comparative cu fața persoanei respective înainte și după interveția poliției încep să circule pe internet, se adaugă filmulețe de la o altă intervenție unde vedem alți oameni întinși pe jos și încătușați(ca la Auschwitz), ”bucurie mare” pe internet. ”Bucuria” este amplificată de rasiștii care afirmă că este o acțiune corectă a poliției împotriva țiganilor. Asociații precum Aresel se delimitează de acești cetățeni(cărora de fapt trebuia să le apere drepturile fundamentale), un festival macabru. Zeci de mii de distribuiri, sute de meme și festivalul continuă....

Printre elementele acestui festival apare o postare a unui consilier ministerial, Traian Berbeceanu, consilier al ministrului Afacerilor și Internelor, Marcel Vela. Postare care se încheie așa: ”Și da, cred că la violență trebuie răspuns cu violență! Proporțional.”Postarea este preluată de presă, expresia este copiată în titluri, este copiată în titluri și nimeni nu vede o problemă în a promova ideea că violenței trebuie să îi răspunzi cu violență. Postarea are mii de distribuiri.

Am vrut să sparg un geam astăzi la MAI ca să pun în practică această afirmație, asociind cu: ”Jandarmul Aurelian Iorga mi-a spart buza pe 10 August 2018, vă sparg și eu un geam acum”, dar am avut prea mult scandal în familie și am renunțat.

Dar hai să vă spun la ce nu renunț: la o plângere penală pentru instigare la violență împotriva domnului Traian Berbeceanu. Așa de căcat cum este justiția noastră, pentru că ceea ce se întâmplă prin parchetele și instanțele noastre nu este justiție este un fel de divan, voi merge până la cap. Să îmi spună și mie un procuror și un judecător, de cee afirmația lui Berbeceanu nu este instigare la violență. Dacă aplicăm toți acest principiu nu perpetuăm violența? Suntem incapabili să înțelegem că nu trebuie să acceptăm și să folosin violența, indiferent cine o aplică și împotriva cui este aplicată?

Nu stimați, concetățeni, poliția nu trebuie să folosească violența! Poliția trebuie să folosească forța și echipamentul din dotare. Aprobarea principiului enunțat de Berbeceanu vă transformă în niște primate, incapabile să înțeleagă prevederile CEDO privind dreptul la viață, dreptul la integritate corporală și alte drepturi fundamentale.

Oare până acum nu se știa de acești cetățeni? Se tot afirmă că se ocupă de activități infracționale, păi dacă este așa de ce nu sunt închiși? Nu sunt închiși pentru că până acum erau buni bani lor de șpagă și nu era un virus mortal la mijloc? Oare până acum acești cetățeni nu s-au m-ai bătut în stradă? Eu cred că s-au bătut dar au fost ignorați. Ceea ce vedem acum este rezultatul ignoraței poliței. Oare de cazul Alexandra se mai știe ceva? Sau tot mână în mână sunteți?

Și de foarte multe ori mă întreb dacă merită sacrificiul pe care îl fac pentru un popor care are în componența lui un procent foarte mare de primate ce vor să fie și ele parte dintr-o turmă care iubește ambalajele strălucitoare ce ascund mult căcat. Văd că tânjiți dpă vremurile când erai bătut în secțiile de poliție și când erai călcat pe cap în plină stradă de autorități și nimeni nu avea curajul să comenteze.

Oare merită să investesc atât pentru un astfel de popor? Petre Ţuţea: „Am stat 13 ani în temniţă pentru un popor de idioţi”

PS Să nu îl uit pe Marian Godina finul lui Traian Berbeceanu care regretă faptul că există infractori ce nu ripostează, că dacă ar riposta atunci Godină i-ar împușca. Dar astea nu sunt vizibile, că de, ce jurnalist are curajul să se ia la trântă cu zeii facebook-ului, ce au mai mulți urmăritori decât paginile lor profesionale?”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.