EXCLUSIV: PSD, cu mâna până la cot în Resursele Minerale ale României (1). Arhiva ANRM e praf. 20% a dispărut. RUȘII au acces la datele SECRETE


EXCLUSIV: PSD, cu mâna până la cot în Resursele Minerale ale României (1). Arhiva ANRM e praf. 20% a dispărut. RUȘII au acces la datele SECRETE

Corpul de Control al Prim-Ministrului, care a verificat activitatea Agenţiei Naţionale pentru resurse Minerale (ANRM) în perioada 1 ianuarie 2013 - 1 martie 2017, arată în pagina şapte a Raportului de Control, transmis organelor de urmărire penală în vederea soluţionării dosarului penal nr.205/P/2016, că ANRM nu a înfiinţat un compartiment de arhivare, aşa cum prevede Legea Arhivelor Naţionale nr. 116/1996.

În perioada 2013-2016, ANRM a utilizat pentru servicii de arhivare aproximativ 52% din totalul sumelor cheltuite din fondurile aferente transferurilor de tehnologie şi perfecţionării profesionale (TT&T), adică 177.560 euro şi 3.589.405 dolari. Însă, pe 13 septembrie 2017, Corpul de Control constata că “arhiva este dispersată în mai multe locaţii aflate la mare distanţă” şi că “arhiva nu este aşezată pe rafturi, din lipsă de spaţiu, documentele fiind depozitate în cutii de carton şi saci, identificarea acestora fiind dificil de efectuat”.

Două dosare moarte 

Mai mult, în 2014 a avut loc la ANRM şi la angajaţi ai acesteia o percheziţie, pentru că în jur de cinci milioane de euro au fost tocate pentru digitalizarea arhivei fără niciun rezultat, deşi din 2014 această activitate fusese încredinţată mai multor societăţi, cea mai mare halcă revenind Suport Arhivare SRL. În urma percheziţiilor, potrivit surselor PODUL, s-a stabilit unde au ajuns milioanele şi s-au întocmit dosarele 2426/P/2014 la Parchetul General şi 233/P/2017 la DNA, despre care nu se mai aude, în mod ciudat, nimic. Mai trebuie spus că, în 2015, angajaţi ai Suport Arhivare SRL au ameninţat funcţionari ai ANRM pe care îi bănuiau că au fost la baza percheziţiilor. 

Soluția, aruncată la gunoi de Gigi Dragomir 

Deşi contractele cu Suport Arhivare au fost anulate, arhiva ANRM a rămas abandonată într-un depozit inundabil din Bucureşti. Pe fir au intrat factori de decizie ai statului român, iar soluţia a fost ca o instituţie fundamentală a statului să construiască o hală în care să fie relocată arhiva ANRM, depozit care urma să fie dat în contract de comodat Agenţiei. Hala a fost ridicată la Măgurele, lângă Bucureşti, de relocarea acolo a arhivei ocupându-se Aurel Gheorghe, director general în Agenție, iar noua conducere sprijinită de liderul PSD Ionel Arsene, în frunte cu preşedintele Gigi Dragomir, i-a făcut acestuia o plângere penală şi a decis să închirieze un spaţiu la ROMAERO SA, deşi la Măgurele chiria era zero lei. Dragomir a invocat împotriva lui Gheorghe cele consemnate în Raportul Corpului de Control al prim-Ministrului despre locaţia de la Măgurele, în care se pune clar că ANRM nu plătea nicio chirie “având în vedere caracterul gratuit al prezentului contract (de comodat – n.red.)”. De altfel, la capitolul concluzii, Raportul nu găseşte niciun vinovat, consemnând doar: “La nivelul ANRM nu a fost înfiinţat un compartiment de arhivare, atribuţiile de arhivare fiind dispersate în cadrul majorităţii direcţiilor/compartimentelor din cadrul ANRM, fără a fi nominalizată o persoană responsabilă cu arhiva”. Acţiunea “Arhiva” desfăşurată de conducerea ANRM, susţinută de Arsene, a avut tot concursul şi din partea adjunctului Secretariatului General al Guvernului, Andreea Lambru. 

E mult TT&T de muls, băieţi! 

La împărţirea instituţiilor, făcută la vârful PSD, ANRM a revenit, potrivit surselor PODUL, în parohia baronului de Neamţ, Ionel Arsene. Un mobil pentru eliminarea lui Gheorghe din Agenţie este ca noua conducere instalată de Arsene să nu fie deranjată de fostul director general în administrarea sumelor provenite din cele pe care toţi concesionarii trebuie să le plătească sub forma de “transfer de tehnologie şi perfecţionare profesională”, pe scurt TT&T. Şi nu e vorba de bani puţini, după cum reiese chiar din Raportul Corpului de Control: “Consecinţa neefectuării demersurilor în vederea transferului de tehnologie şi perfecţionării profesionale la nivelul licenţelor miniere a constat în neutilizarea unor fonduri în cuantum de 670.743 dolari şi 1.638.414 euro, fonduri necesare bunei funcţionări a agenţiei.

Fondurile rămase de cheltuit pentru transferurile de tehnologie şi perfecţionare profesională, prevăzute în acordurile petroliere, erau la data de 11.05.2017 în sumă de 8.531.903 dolari şi 1.579.840 euro”.

Lukoil, pusă să realizeze Centrul de date secrete 

Pe baza clauzei TT&T, în 2013 compania rusească Lukoil a fost selectată să realizeze Centrul de date secrete al ANRM. Reprezentanţi ai agenţiei spuneau atunci că Lukoil devenise responsabilă să realizeze Data Centerul ca urmare a încheierii a doua acorduri petroliere cu statul în 2011. Însă, surse din industria extractivă declarau, pentru HotNews, că este neuzuală încredinţarea către o companie privată a unui astfel de proiect sensibil.

Lukoil Overseas Atash B.V. transmisese către diferite companii un document în care era prezentată licitaţia ce prevedea realizarea centrului de date al ANRM, adică un fel de ghid pentru companiile interesate să participe la licitaţie. În document, referitor la obiectul contractului, se dădeau detalii despre elemente hardware precum servere, calculatoare, soluţii de stocare, back-up, elementele software precum programe şi licenţe pentru diferite programe, sisteme GIS, un geo-portal pentru ANRM s.a., precum şi implementarea şi dezvoltarea infrastructurii întregului sistem. În plus, erau incluse şi sesiuni de traininguri şi suport tehnic. În urma apariţiei publice a documentului, Lukoil a declarat licitaţia nulă, după termenul de deschidere al ofertelor.

„Proiectul de realizare a unui Data Center în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale are ca scop gestionarea, prelucrarea şi analizarea unitară a informaţiilor din domeniul resurselor minerale, remodelarea fluxurilor informaţionale, îmbunătăţirea proceselor interne ale instituţiei, optimizarea comunicării, îmbunătăţirea infrastructurii IT astfel încât ANRM să îşi poată desfăşura şi îndeplini, în condiţii de eficienţă, întreaga activitate şi obligaţiile ce îi revin potrivit legii, concomitent cu oferirea unei maxime transparenţe în relaţiile cu mediul de afaceri şi alte instituţii publice“, preciza ANRM. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.