Referendumul pentru justiție a întrunit cvorumul de validare. Care va fi efectul acestuia


Referendumul pentru justiție a întrunit cvorumul de validare. Care va fi efectul acestuia

Referendumul pentru justiție inițiat de președintele României, Klaus Iohannis, a îndeplinit cvorumul de validare, de 30%, potrivit datelor Biroului Electoral Central încă de la ora 17:15.

Amintim că întrebările de la referendum au fost următoarele:

"1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Redăm și analiza avocatului Cristian Băcanu care subliniază în ce fel va fi util referendumul pentru justiție:

"Voința populară va constitui un blocaj împotriva unor acte normative. Cum va funcționa acest mecanism? În momentul în care ei adoptă un act normativ va fi sesizată CCR, ceea ce se întâmplă și astăzi, iar în fața Curții Constituționale juriștii care lucrează la acele sesizări vor invoca expres voința populară exprimată la referendumul din 26 mai. Acest referendum va fi folosit ca unealtă juridică în fața CCR. De fiecare dată când vom ataca o lege abuzivă dată de PSD-ALDE-UDMR la CCR, vom folosi voința populară pentru că știți ce se întâmplă? Într-o democrație puterea Parlamentului și a Guvernului derivă de la popor, ori dacă poporul într-un mod participativ printr-un referendum și-a exprimat direct voința, Parlamentul nu poate să treacă peste această voință și a spus-o deja CCR întrucât avem o decizie în acest sens", a menționat avocatul Cristian Băcanu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.