VIDEO. Incredibilele pretenții ale lui Caramitru cel bătrân și lacom: vrea drepturi de autor pentru compoziții semnate de Beethoven, Puccini, Brahms, Mozart sau Pink Martini


VIDEO. Incredibilele pretenții ale lui Caramitru cel bătrân și lacom: vrea drepturi de autor pentru compoziții semnate de Beethoven, Puccini, Brahms, Mozart sau Pink Martini

Actorul şi regizorul Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti, l-a acționat în judecată pe actorul Mihai Călin pentru defăimare și se judecă deja de peste trei ani cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul muzical.

Caramitru pretinde, nici mai mult, nici mai puțin, să îi fie recunoscute şi plătite de organizaţie drepturi de autor în calitate de aranjor sau "compilator" al operelor muzicale cu care a ilustrat sonor patru dintre piesele montate de el în calitate de regizor pe scena TNB, printre care fragmentul "Scherzo allegro" din Simfonia a 5-a de Ludwig van Beethoven, relatează siteul Profit.ro.

Pretenţii similare au fost formulate de Caramitru şi în legătură cu piese muzicale de Puccini, Brahms, Mozart sau Pink Martini, precum şi cu hituri clasice precum "New York, New York"," Rock Around the Clock" sau "Răsună valea (Hei rup)".  

Deocamdată, Caramitru a pierdut procesul în primă instanţă, în primăvara acestui an, la Tribunalul Bucureşti, şi a fost obligat de judecători să returneze UCMR banii pe care i-a încasat pe ilustrarea muzicală a unuia dintre spectacolele de teatru în cauză, piesa "Dineu cu proşti", care se joacă de 10 ani pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Motivul instanţei: Ion Caramitru nu ar fi intervenit în niciun fel în mod creativ asupra partiturilor compoziţiilor muzicale respective, ci doar ar fi decis, ca regizor, ca anumite fragmente din variantele originale ale acestora să fie difuzate pur şi simplu în anumite momente în timpul reprezentanţiilor pieselor de teatru menţionate. Managerul teatrului a făcut apel, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, care nu a fixat încă un prim termen de judecată. 

Potrivit documentelor de la dosar, analizate de Profit.ro, totul a început acum mai bine de 7 ani, în 2012, când Ion Caramitru a cerut UCMR să înscrie în Registrul naţional al operelor muzicale "soundtrack"-urile pieselor de teatru regizate de el "Dineu cu proşti", "Bârfe, zvonuri şi minciuni", "Anonimul veneţian" şi "Dumnezeu se îmbracă la second hand", precum şi să îi plătească remuneraţii pentru acestea. Cererea i-a fost acceptată în privinţa coloanei sonore a spectacolului "Dineu cu proşti", dar nu şi a celorlalte trei.

Astfel, o anumită perioadă, Caramitru a încasat drepturi de autor ca aranjor al pieselor muzicale din "Dineu cu proşti", respectiv aproape 20.000 lei. "Ulterior, organismul de gestiune colectivă a refuzat repartizarea remuneraţiei, contestând calitatea de operă a ilustraţiei muzicale menţionate", arată sursa citată. Mai multe detalii pe PROFIT.ro

O altă situație inedită înregistrată la TNB, cu concursul directorului Caramitru, este cea a lui Mihai Călin care este chemat de acesta în judecată într-un proces în care solicită daune morale de 20.000 de euro. Directorul reclamă că actorul l-ar fi defăimat afirmând că primește 8-10% din încasările spectacolelor în care joacă sau pe care le-a regizat, astfel că venitul net al lui Caramitru este de aproape 14.000 euro pe lună.

„Nu vreți, de fapt, profesionalism, ci supușenie. Ați confiscat, în mare parte, TNB. Noi nu am sesizat ministerului ilegalități, ci faptul că legea managementului, pe care dvs ați reușit s-o modificați de ani buni, este sursă a permanentizării în funcție a unor oameni care se transformă din directori în patroni.

Nu aveți vârstă de pensionare, nu există concurs deschis (nimeni nu are dreptul să concureze, la final de mandat, cu dvs.) și băgați în buzunar 10% din încasările nete pe fiecare reprezentație a unui spectacol regizat de dvs. Dacă nu la toate, măcar la cele mai profitabile. Numiți șefii de departamente (fără concurs)”, a scris Mihai Călin într-o scrisoare deschisă adresată lui Caramitru în septembrie trecut.

„Încerc să fac teatru în TNB din 1990, dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea vă permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de dvs. (10% din încasări). Asta în timp ce spectacole precum „Vizita”, „Regele Lear”, „Livada de vișini”, „No man's land”, „Romeo și Julieta” sunt programate extrem de rar sau chiar distruse, după ce ați cheltuit pe producție 800 -900 de mii de RON la fiecare.

Teatrul (chiar și managementul lui) se face cu iubire sau măcar cu respect, considerație și chiar grijă pentru colegi și public. Sunteți egoist și disprețuitor dar, bineînțeles, asta nu e ilegal. Atmosfera e dominată de nemulțumiri, bârfe și frică de a vorbi liber”, a mai scris Mihai Călin.

Recent scena9.ro a scris despre situația tensionată de la TNB care a ajuns chiar și în vizorul Ministrului Culturii: 

„În primăvară, actorii au trimis un memoriu la Ministerul Culturii în care semnalau mai multe nereguli în instituția unde sunt angajați, printre care și faptul că managerul teatrului „regizează, joacă și programează spectacolele sale pentru câștiguri personale, deoarece primește procent din încasări”. Ca răspuns, Valer Breaz, Ministrul Culturii de atunci, a trimis Corpul de Control la Teatrul Național pentru verificări. În urma acestui control, care a durat două luni, Caramitru a declarat că nu au fost descoperite ilegalități la TNB și că el este victima unui linșaj mediatic.

Raportul Corpului de Control nu a fost făcut încă public, dar între timp a apărut un document semnat de Breaz și bazat pe concluziile acelui raport. E prima dată când Caramitru e contrazis oficial de o autoritate publică, după ce aceasta a constatat mai multe nereguli, prejudicii și cazuri de netransparență. Potrivit documentului intrat în posesia Scena9, Ministerul Culturii a sesizat Agenția Națională de Integritate în cazul Teatrului Național din București, lucru pe care ni l-a confirmat și directorul TNB. 

Recent, tot de la Ministerul Culturii a venit confirmarea, sub semnătura noului ministru, Bogdan Gheorghiu, faptului că Ion Caramitru a primit procente de 10 % și 8% din încasări pentru spectacolele în care joacă sau pe care le regizează la Teatrul Național din București. Doar în 2018, la Sala Mare, din 120 de spectacole, 64 l-au avut pe Ion Caramitru ca actor sau regizor. În declarațiile sale publice din această toamnă, directorul TNB nega aceste procente de încasări.” Mai multe detalii pe scena9.ro:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.