VIDEO Profesorul CTP l-a pus la colț în direct pe elevul Prelipceanu. Lecția oferită de gazetar privind felul în care trebuie abordați pesediștii


VIDEO Profesorul CTP l-a pus la colț în direct pe elevul Prelipceanu. Lecția oferită de gazetar privind felul în care trebuie abordați pesediștii

Gazetarul Cristian Tudor Popescu îl critica ieri pe Cosmin Prelipceanu pentru felul în care a intervievat-o pe Gabriela Firea atunci când primarul Bucureștiului le-a jignit pe Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu de la Asociația Dăruiește Viață, a încercat să le fure meritul construirii spitalului oncologic pediatric și a folosit copiii bolnavi de cancer în disputa electorală pe care o are cu posibilul viitor contracandidat și anume Vlad Voiculescu. 

CONSULTAȚI ȘI: Tupeu mișelesc! Firea "fură" meritele pentru construirea spitalului oncologic pediatric și le insultă pe Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu: "Ciuma roz sau albă"! Totodată, "sârma" aruncă cu săgeți către Vlad Voiculescu

CITIȚI ȘI: CTP amenință cu plecarea de la Digi24 din cauza atitudinii de panseluță de care a dat dovadă Prelipceanu în fața Gabrielei Firea

Astfel, joi seară, CTP, invitat la emisiunea Jurnalul de Seară, i-a oferit o lecție de jurnalism lui Cosmin Prelipceanu explicându-i felul în care trebuia să o abordeze pe Gabriela Firea în interviu în momentul în care spunea respectivele lucruri de-a dreptul abominabile. 

Vedeți video în cele ce urmează:


Redăm dialogul dintre Cristian Tudor Popescu și Prelipceanu:

Prelipceanu: Domnule Popescu, m-ați criticat. Am ceva de spus. Primul lucru, întotdeauna țin cont de părerile dvs. Nu știu câți dintre confrați au ocazia să lucreze cu maestrul așa cum lucrăm noi de 5 ani. 

CTP: Aoleo! Vă rog să nu mă numiți maestru. E plină presa de maeștri. 

Prelipceanu: Nu e plină. 

CTP: Eu nu sunt maestru. Nu am discipoli. 

Prelipceanu: Dar lucrăm împreună de 5 ani și ceva. Niciodată pentru mine un interviu nu e o ocazie să mă profilez pe mine pentru că nu mă interesează cum ies dintr-un interviu niciodată. Mă interesează foarte mult, am această ocazie să le arăt telespectatorilor cine e ăla din fața mea, cum arată el gol-goluț. Asta înseamnă că pun întrebări și ascult. E aici de făcut un dozaj. E adevărat. Și putem vorbi despre asta și am făcut-o de multe ori, domnule Popescu. Știți, că vorbim. De multe ori mi-ați zis cum se face, cum ar trebui făcut. Întotdeauna am grijă, sunt atent la ce spuneți dvs. Ocazia asta pe care o am este cea de a-l arăta pe personaj și asta se vede în ce iese după, adică în știri. Declarația asta despre care vorbește toată lumea a ieșit din interviul pe care l-am făcut cu doamna Firea. Regula asta, slavă Domnului, ăsta este marele meu avantaj. Fac chestia asta de suficient de mult timp pentru ca oamenii să fi văzut că aplic regula asta cu toată lumea, inclusiv cu dvs. 

CTP: Foarte rău. 

Prelipceanu: Aici ne despărțim și e foarte bine. E foarte bine să discutăm în contradictoriu. Așa pot telespectatorii să afle dacă ceva este bine sau rău, dacă e adevărat sau nu. Așa văd eu lucrurile. 

CTP: Dvs. spuneați că nu contează cum ieșiți dintr-un interviu, dar cum iese invitatul dvs. vă interesează? 

Prelipceanu: Trebuie să iasă așa cum e. Gol-goluț cum spuneam. 

CTP: Știți ce faceți dvs. din ce mi-ați povestit? Ați aruncat o monedă în aer și dedesubt aici este un pământ reavăn. Nu suntem pe terenul de tenis de la Shenzhen. Nu. E un pământ reavăn, iar moneda cade și rămâne pe cant. Iar dvs. îmi spuneți "Ați văzut ce precizie am?". 

Prelipceanu: N-am vorbit despre precizie. Am vorbit despre dorința de a-l arăta pe un om așa cum e. 

CTP: Păi nu l-ați arătat. 

Prelipceanu: Ba da. 

CTP: Vă pot demonstra. 

Prelipceanu: N-aș vrea să personalizez aici că nu e vorba de un personaj, două, trei.

CTP: Ce ați arătat domnule? 

Prelipceanu: Repet, declarația despre care vorbim cu toții e făcută în acest studio. 

CTP: Și ce merit aveți dvs.? 

Prelipceanu: Păi am întrebat. Despre asta am vorbit. 

CTP: Știrea respectivă era făcută de postarea respectivă, nu de dvs. Nu ați descoperit dvs. postarea aia. 

Prelipceanu: Da, dar nu și-a asumat postarea. Nu a făcut nicio declarație despre postare până la interviu. 

CTP: Dacă dvs. sunteți împăcat cu acea emisiune, eu nu vreau să vă stric această liniște zen. Chiar nu vreau. Vreau doar să vă spun niște lucruri care țin de vechimea mea în meserie. După părerea mea, în primul rând ați subestimat-o pe doamna Firea. Doamna Firea este cel mai alunecos, veninos și pervers personaj care poate fi invitat dintre politicienii momentului. Nu v-ați pregătit pentru a-i pune întrebări țintite în legătură cu activitatea primăriei. 

Prelipceanu: Am vorbit despre politică. 

CTP: Ar fi trebuit să vorbească despre ce o întrebați dvs. 

Prelipceanu: E adevărat că am fi putut face un interviu despre primărie, dar era un moment politic și de asta am invitat-o. 

CTP: Doamna Firea a condus această discuție. A vorbit despre ce a vrut ea tot timpul.

Prelipceanu: Nu. 

CTP: Vă spun metodele doamnei Firea. Prima: împroașcă cu vorbe. Revarsă un puhoi continuu de vorbe asupra celor din platou, indiferent cine, câți sunt. În clipa în care celălalt încearcă să deschidă gura cât de cât, Firea accelerează imediat puhoiul ca să nu-i dea voie să deschidă gura. 

Prelipceanu: Se cheamă bruiaj. Fac mulți asta. 

CTP: Așa face mereu cu oricine, oriunde. Apoi, a doua metodă a doamnei Firea este autovictimizarea, uneori ducând-o la absurd. Deci comițând ceea ce se numește ignoratio elenchi. Mai pe românește, una vorbim și alta ne înțelegem. Ați întrebat-o cum de a putut posta acea chestie, abjecție aș spune eu și poate că trebuia să-i rostiți cuvântul acesta. "Cum ați putut să postați această abjecție?". Și doamna Firea a spus că "Da, dar eu când pe mine mă înjură pe Facebook unii și alții cu niște expresii?!". Ce legătură are? Ce legătură au aceste două doamne care nu aveau nicio treabă cu doamna Firea și Firea cu ele care nu au insultat-o în niciun fel, nu aveau nicio interferență cu ea și ea ce face? Pentru că o înjură unii pe Facebook, trimite această postare dezgustătoare, înspăimântătoare la adresa acestor două doamne. Iată tip de argument. Ar fi trebuit pe loc să explicați ceea ce v-am spus eu acum, că "nu are nicio legătură doamnă cu felul în care vă înjură unii pe Facebook cu faptul că le înjurați pe aceste...nu că le înjurați, că ceea ce e acolo e mai grav". Până unde a mers cu victimizarea? Pentru că a continuat și va continua doamna Firea. S-a dus la un site azi și a făcut acolo un interviu cu domnul Bogdan Chireac. Interviul s-a desfășurat în regimul domnului Chireac "doamnă primar general permiteți-mi să-mi dau două palme în semn de omagiu față de dvs". Doamna Firea nu a dorit să-și dea două palme domnul Chireac ca semn de omagiu, ci dimpotrivă a cerut să-i dea ei două palme. Dar înainte știți ce presupunea? Asta mi s-a părut inuman din partea doamnei Firea. Presupunea ca domnul Chireac să se ridice de pe scaun. Asta e inuman. A reușit până la urmă, însă nu i-a dat pălmile cerute. Probabil că doamna Firea este o spanky girl. Îi place să fie pleznită. Tehnica este cea a exagerațiunii până la grotesc. Adică dvs. îmi spuneți mie "Ați delapidat 10 mii de euro". Și eu spun "Care zece mii de euro? Păi eu sunt om de zece mii de euro?! Am delapidat 1 milion de euro și l-am omorât și pe taică-miu". Înțelegeți? Deci plusezi în mod grotesc pe subiectul respectiv pentru a-l minimaliza, pentru a-l trece în zona comicului. Înțelegeți? Asta este metoda. Care pumni? Care palme?  Cine să-i dea pumni și palme doamnei Firea vreodată în vreun studio? Nu era vorba despre asta. Era vorba să i se pună întrebări pe anumite teme, să fie mai activi ziariștii. Iar ea a dus-o în zona asta, milionul de dolari și l-am omorât pe tata, dă-mi pumni și palme. Altă metodă de diversiune, de manipulare a doamnei Firea. Apoi, în emisiunea cu dvs. când ați întrebat "Domne ce dovezi aveți că Voiculescu este în spatele acestui ONG?". Ce v-a răspuns? 

Prelipceanu: Toate dovezile din lume. 

CTP: Nu. De pe planetă. Toate dovezile de pe planetă și toată lumea știe. Ei, atunci ar fi trebuit să-i spuneți că asta este metoda lui Stalin "după cum se știe". Da. Stalin a executat milioane de oameni cu această justificare "După cum se știe, cutare este spion imperialist". Deci în momentul ăla ar fi trebuit să-i spuneți "Lăsați planeta, stimabilo! Nu toată lumea știe. Eu, de pildă, Cosmin Prelipceanu nu știu. Prin urmare, vă rog să-mi dați și mie un căpețel de probă. Ceva cât de cât. Aveți vreun document, vreo mărturie în legătură cu asta?".

Prelipceanu: Este exact ce ziceam mai devreme. Avem metode diferite. Știți ce i-am zis? 

CTP: Ce i-ați zis? 

Prelipceanu: I-am spus că "Noi cu toții știm că Dăruiește Viață este alcătuit din două femei". Doamna ne-a spus "Da, dar ele sunt în față, domnul este-n spate". 

CTP: Domne, dar i-ați dat o palmă morală... Cred că nici acum nu și-a revenit. 

Prelipceanu: Nu mi-am propus niciodată asta. 

CTP: De ce domne? 

Prelipceanu: Nu vreau să fac asta. 

CTP: De ce? Păi s-o lăsați să-și facă mendrele în felul ăsta? 

Prelipceanu: Nu sunt instanță. Nu judec. Nu-i judec pe oamenii cu care stau de vorbă. 

CTP: Dar puteți să educați oamenii? 

Prelipceanu: Îi educ pe oameni indirect. Nu-mi propun asta. Ei trebuie să primească marfă.

CTP: Să educăm oamenii în legătură cu metodele acestui personaj. 

Prelipceanu: Dar nu o schimb pe doamna. 

CTP: Dar ce domne?! Crezi că eu vreau s-o schimb? 

Prelipceanu: Da. Păi dacă vrei să-i dați lecții...

CTP: Eu ei?! Asta ați priceput?! Eu vreau să educ oamenii care se uită la TV în legătură cu malversațiunile ordinare ale unor politicieni. 

Prelipceanu: Ăsta e motivul pentru care vorbim, comentăm. Da. Asta facem. 

CTP: Ce treabă am eu să o educ pe Firea?

Prelipceanu: Vă e clar de ce face asta? 

CTP: Da. Mi-e foarte clar. 

Prelipceanu: Doamnele mi-au spus că până acum nu au primit niciun fel de lovitură, nu li s-a pus niciun fel de barieră. Lucrurile au mers așa cum trebuie. 

CTP: Am mai auzit o teorie astăzi de la domnul Lăzăroiu, cum că s-a luat de spitalul ăsta și de doamne ca s-o prăbușească în sondaje pe Dăncilă și să-i ia locul. Este o explicație care are logica următoare. Doamna Firea își dă cu levierul în genunchi, ca să-și fractureze piciorul Dăncilă. Adică se umple de o substanță de aceea, din postare, de căcat...

Prelipceanu: Vă rog. Limbaj. Sancțiune. 

CTP: Ce sancțiune domne? Ați dat pe ecran. 

Prelipceanu: Din partea mea. 

CTP: Bine. Dați-mi câte sancțiuni vreți. Deci se bagă în acest rahat doamna Firea ca să ce? Ca s-o scadă pe Dăncilă? Nu. E mult mai simplu. 

Prelipceanu: De ce? 

CTP: Pentru că este în campanie electorală pentru al doilea mandat la primărie. E firesc. Alegerile locale sunt peste câteva luni. Dăncilă are povestea ei. N-o interesează acum Dăncilă. 

Prelipceanu: Gustă cineva atacul ăsta? Faci campanie așa?

CTP: Da. 

Prelipceanu: Eu nu cred. Cine sunt? Cum? Explicați-mi. 

CTP: În această țară există monștri. Ați văzut dvs. vreun pesedist de la Dăncilă și până la ultimul simpatizant, deci nici măcar membru care să ia poziție față de acea abjecție a doamnei Firea? 

Prelipceanu: Nu. Și au fost multe altele. 

CTP: Au fost, dar eu vorbesc de asta. 

Prelipceanu: Și din partea altor personaje. 

CTP: Deci aici este vorba despre copii bolnavi de cancer. Această femeie a făcut, cu cinismul fenomenal care o caracterizează, tot scandalul ăsta pe subiectul copiilor bolnavi de cancer. Are foarte mult sânge rece-n ea doamna Firea. Deci a făcut acest scandal pentru că o interesează să dea în probabilul ei contracandidat care este Voiculescu. Vlad Voiculescu este probabil unul dintre contracandidații ei și probabil unul cu șanse considerabile. Atunci ăsta este obiectivul, cel de a-l ataca pe Voiculescu. Nici n-o interesau doamnele astea. Ce să facă cu ele? A vrut să aungă la Voiculescu în mod evident. Ce Dăncilă? Dăncilă n-o interesează acum. În momentul în care Dăncilă va da dovadă de o slăbiciune, va avea un moment greu, atunci o s-o vedem sărind la beregată pe Firea. 

Prelipceanu: Așa de diferiți sunt românii încât unii să guste așa ceva? 

CTP: Dar nu v-am spus domne? Sunt sute de mii de membri PSD și simpatizanți. Ați auzit unul singur? Domne, am cerut în direct la Europa FM dimineață ca în țara asta un pesedist, oricare ar fi el, să intre și să susțină poziția doamnei Firea sau, nu știu, să o contrazică. Deci pe lângă faptul că sunt destui care râd la chestia asta "Hâ hâ hâ! Ce i-a zis-o!", alții sunt lași. Ăștia sunt pesediștii. Și mă adresez tuturor pesediștilor din România: "Sunteți lași și abjecți pentru că nu ați spus un cuvânt față de ignominia pe care a produs-o această doamnă".

Prelipceanu: Ajungem la domnul Teodorovici. În comisie este audiat viitorul ministru de Finanțe și Teodorovici știți ce a făcut... Spectacolul a durat cât audierea. Ce-i asta? 

CTP: Nu trebuie să ne concentrăm analiza pe acest marțafoi. Nu marțafoiul ăsta este important. O să dispară la un moment dat. Teodorovici și Firea nu sunt singuri în ceea ce fac. Ăsta este stilul PSD. Păi domnul Bădălău care se pișă pe diaspora. 

Prelipceanu: A nu. Vă rog! Limbaj, limbaj, atenție, atenție! Domnule Popescu...

CTP: Domne, urinează cu boltă pe diaspora. 

Prelipceanu: Domnule Popescu. Știți? Aici este o problemă. 

CTP: Micționează pe diaspora! Așa e bine?

Prelipceanu: Lăsați sinonimele. Haideți să nu repetăm aceste cuvinte pe care oamenii ăștia le spun cu un scop pe care-l veți spune acum și să nu intrăm în jocul lor. Știți ce mi-e mie teamă? Mi-e teamă că cei care încă se mai uită la televizor vor considera că în felul ăsta sunt încurajați, că așa se face dialogul dintre oameni, înjurându-se, cu violență ș.a.m.d. Nu vrem asta.

CTP: Aceste cuvinte care ne doare. 

Prelipceanu: Cuvintele nu ne dor. 

CTP: Ne doare am zis. 

Prelipceanu: Nu ne dor cuvintele. Le folosim. Dar nu la televizor. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.