Rusofilul Tinu apelează la Dorneanu pentru a rămâne cocoțat în fruntea ANC și semnează ilegal documente. Birchall: "Sesizez public organele competente, administrative și judiciare, să ia măsurile legale ce se impun!" EXCLUSIV


Rusofilul Tinu apelează la Dorneanu pentru a rămâne cocoțat în fruntea ANC și semnează ilegal documente. Birchall: "Sesizez public organele competente, administrative și judiciare, să ia măsurile legale ce se impun!" EXCLUSIV

Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a publicat miercuri pe Facebook un document care prezintă decizia premierului Ludovic Orban de a demite întreaga conducere a Autorității Naționale pentru Cetățenie. Decizia a fost luată în baza Raportului Corpului de Control întocmit de Birchall pe vremea când conducea Ministerul Justiției, în urma căruia Andrei Tinu, cel care ține și acum cu dinții de fotoliul de șef al ANC, a ajuns să fie în atenția procurorilor întrucât ar fi patronat o schemă de acordare ilegală a cetățeniei române pentru mii de solicitanți ruși.

Birchall, pe Facebook: "Întreaga conducere a Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) a fost eliberată din funcție în baza Raportului Corpului de Control întocmit, foarte responsabil și profesionist, în perioada în care am condus Ministerul Justitiei. Cam târziu, (nu prea înteleg de ce a durat aproape 5 luni), dar vorba aceea, mai bine mai târziu decât niciodată!

Rămân la părerea mea, asumată și în Raport, că ANC trebuie reorganizată ca direcție în cadrul Ministerului Justiției, așa cum a mai fost! În acest fel s-ar face și economii la buget! Sper că și DNA avansează cu cercetările posibilelor infracțiuni consemnate în același raport.

Cu siguranță, prin înlocuirea conducerii ANC, se demantelează o rețea foarte foarte bine pusă la punct și față de care, așa cum am asumat și prin semnătura mea în Raportul Corpului de Control din 2019, sunt acuzații și suspiciuni de comitere a unor infracțiuni privind acordarea cetățeniei române, inclusiv pe filiera ruso-ucraineană!".

Cu toate acestea, Tinu a anunțat pe Facebook că nu pleacă din fruntea ANC, deși Ludovic Orban a numit o altă conducere pentru instituția cu pricina, precizând că va solicita CSM să sesizeze CCR în legătură cu o "cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Prim-ministrul României, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească, reprezentată de CSM, pe de altă parte, pentru nerespectarea de către Prim-ministru a unei hotărâri judecătorești executorii de drept".

Andrei Tinu: "PERSEVERARE DIABOLICUM

1. Cei doi colegi, Varol și Marius, au fost eliberați din funcțiile de vicepreședinți ai Autorității Naționale pentru Cetățenie, în această seară, printr-o decizie a Prim-ministrului. Le urez succes și sunt alături de ei în continuare, pentru că am format o echipă extraordinară la ANC!

2. Chiar dacă a fost numit un nou președinte, hotărârea Curții de Apel București prin care am fost repus în drepturi este încă în vigoare, așa că eu îmi voi duce mandatul până la capăt, noua numire fiind una nelegală și inaplicabilă, neputând fi numit un nou președinte pe o funcție deja ocupată. Acest lucru l-a înțeles și președintele numit anterior, care și-a dat demisia, de altfel, imediat, așa cum anunțam într-o postare de săptămâna trecută.

3. Mâine, la prima oră, voi solicita oficial președintelui Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea CCR cu o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Prim-ministrul României, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească, reprezentată de CSM, pe de altă parte, pentru nerespectarea de către Prim-ministru a unei hotărâri judecătorești executorii de drept".

Contactată de redacția Podul, Ana Birchall a atras atenția că Tinu a semnat perioada aceasta documente fără a avea vreo bază legală, întrucât a fost revocat de căre premierul Ludovic Orban dintr-o funcție în care a fost numit politic. Astfel, fosta ministră a Justiției a precizat că sesizează public organele competente, administrative și judiciare, să ia măsurile legale ce se impun. Totodată, Birchall a evidențiat că o soluție în vederea reformării ANC este reprezentată de reorganizarea instituției în direcție în cadrul Ministerului Justiției. 

Ana Birchall: "Rar mi-a fost să întâlnesc un așa tupeu!

Deși a fost numit politic într-o funcție de secretar de stat și este revocat din funcție, cu o cerere de suspendare respinsă în instanță, Tinu, alias Tinu Superglue, e lipit de scaun și nu se dă plecat nici în ruptul capului de la conducerea Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC)!

Aud că mai și semnează documente deși nu are nicio baza legală, fiind în prezent revocat ,,cu acte în regulă''! Asta sună a infracțiune și sesizez public organele competente, administrative și judiciare, să ia măsurile legale ce se impun!

Cel mai eficient este reorganizarea ANC în direcție în cadrul Ministerului Justiției așa cum este și în raportul Corpului de Control efectual pe timpul mandatului meu. Se economisesc și ceva bănuți la bugetul de stat și ajută astfel și activitatea MJ! În plus, se închide și gașca care se pare că a comis atâtea nelegalități în ceea ce privește acordarea cetățeniei române!".

Amintim că, în data de 30 martie, Andrei Tinu era revocat din funcția de director al ANC. Tinu, cu o imensă nonșalanță, anunța în cursul aceleiași zile că va depune o plângere penală împotriva premierului pentru abuz în serviciu și nerespectarea hotărârilor judecătorești. Mai mult, Tinu spunea că se va întoarce la birou pentru a-și exercita atribuțiile în ciuda deciziei premierului, semnând documente deși nu se mai afla în funcție. Nu este prima oară când Tinu ține cu dinții de fotoliul de la ANC. Pe 11 decembrie 2019, Ludovic Orban dispunea eliberarea lui Andrei Tinu din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. Astfel, Tinu l-a dat în judecată pe Ludovic Orban, reclamând că a fost dat afară nelegal din funcţie, Curtea de Apel București, instituție cunoscută drept fieful Liei Savonea, dându-i câștig de cauză pesedistului. Concret, în data de 7 ianuarie, un judecător de la Secţia de contencios a Curţii de Apel Bucureşti a dispus suspendarea deciziei prin care premierul Ludovic Orban l-a eliberat pe Andrei Tinu din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. Tinu reclama la acea vreme că, la data eliberării din funcție, se afla în concediu medical.

CITIȚI ȘI: Tertipuri de borfaș: rusofilul Tinu ține cu dinții de fotoliul de la ANC și depune plângere penală contra deciziei premierului de a-l revoca din funcție

Tinu, pe 30 martie: "Țara arde și Orban insistă ca eu să #stauacasă

În ziua în care în România se înregistrează al 47-lea deces provocat de COVID-19 și al 1.952 român este infectat cu acest virus nenorocit, prioritatea „0” a premierului Orban este înlăturarea mea de la conducerea Autorității Naționale pentru Cetățenie! Printr-o decizie de revocare mascată, emisă astăzi, din nou cu abuz de putere, acesta încearcă să încalce dispozițiile hotărârii judecătorești executorii prin care am fost repus în funcția de președinte al Autorității.

Nu știu care sunt „competenții” de la Guvern care cred că printr-un act administrativ se poate anula o decizie a Curții de Apel București, dar le recomand să mai pună mâna pe cursul de contencios și de penal din facultate. Mâine, după ce depun o plângere penală pentru abuz în serviciu și nerespectarea hotărârilor judecătorești, mă găsiți tot la birou. Evident, cu mănuși și mască".

CONSULTAȚI ȘI: Omul rușilor, dat afară din fruntea Autorității Naționale pentru Cetățenie cu sprijinul Anei Birchall: "Îmi exprim speranța că și DNA va avansa cu ancheta!"

Deși decizia revocării din funcție a fost publicată în data de 30 martie în Monitorul Oficial, subliniem că Andrei Tinu a continuat să semneze documente din postura de șef al ANC, ceea ce reiese și dintr-un document (pe care-l puteți consulta AICI) ce privește cererea adresată astăzi către CSM de a sesiza CCR privind soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională despre care am menționat anterior. Mai mult, conform primului document prezentat în articol, Gabriela Lenghel a fost numită ieri în funcția de președinte al ANC, Tinu continuând să semneze documente ca președinte al ANC, deși nu mai ocupă această funcție.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.