Războiul dintre Guvern și CCR-ul pesesizat se infensifică. Orban și Turcan, mesaje care prevestesc o amplă reformă constituțională


Războiul dintre Guvern și CCR-ul pesesizat se infensifică. Orban și Turcan, mesaje care prevestesc o amplă reformă constituțională

Premierul Ludovic Orban a declarat marți privitor la decizia CEDO de a-i da dreptate Laurei Codruța Kovesi în cazul revocării ilegale de la șefia DNA că "arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune şi funcţionează Curtea Constituţională, astfel încât să prevenim astfel de derapaje împotriva principiilor şi valorilor europene, dar şi să punem punct definitiv riscului de a mai fi condamnaţi prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituţional".

Orban: "Avem astăzi confirmarea de la nivelul Curţii Europene a Drepturilor Omului a faptului că în Curtea Constituţională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală. Decizia de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor umori şi raportări subiective, dominate de influenţă de la acel moment a lui Liviu Dragnea şi a PSD. A existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea în discuţie a deciziilor Curţii Constituţionale, în sensul de a nu aduce atingere credibilităţii unei instituţii fundamentale în statul român, fiind obligaţi la respectarea deciziilor chiar şi atunci când le-am considerat nedrepte. Iată că însăşi Curtea Constituţională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Din păcate, nu a fost singura decizie discutabilă, contaminată de influenţa nefastă a PSD, a lui Liviu Dragnea şi a acoliţilor săi care încă populează politica românească. Reamintesc numai episodul legat de modificarea Legilor Justiţiei şi refuzul de a sesiza şi apoi de a ţine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia. Consider imperativ ca judecătorii CCR să reanalizeze şi să revizuiască decizia referitoare la obligarea Preşedintelui României de a emite un decret întocmai cum consideră Curtea Constituţională, întrucât aceasta reprezintă o intruziune de neacceptat în atribuţiile şefului statului. Consider imperativ ca din partea Curţii Constituţionale să existe o recunoaştere a culpei atât în mod declarativ, cât şi în mod formal. România are nevoie de o Curte Constituţională credibilă, nu de un număr de indivizi care se află în permanentă complicitate cu PSD.

Toţi aceia din PSD care au pledat cauza lui Liviu Dragnea, au militat împotriva statului de drept şi a independenţei justiţiei, astăzi trebuie să părăsească scena politică, întrucât acum este dincolo de orice dubiu faptul că au prejudiciat grav imaginea României şi nu au nicio legătură cu interesele cetăţenilor acestei ţări. Nu vreau să se uite scenele incredibile petrecute în Parlamentul European, unde reprezentanţii PSD făceau România de râs, atunci când PNL milita pentru preluarea de către Laura Codruţa Kovesi a poziţiei de Procuror-şef european. PNL nu a fost doar în situaţia de a susţine un candidat român pentru o poziţie extrem de importantă la nivel european, dar în acelaşi timp a trebuit să combată şi să demonteze dezinformările grosiere ale PSD şi acoliţilor săi orientate împotriva unui român. Astăzi decizia CEDO arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune şi funcţionează Curtea Constituţională, astfel încât să prevenim astfel de derapaje împotriva principiilor şi valorilor europene, dar şi să punem punct definitiv riscului de a mai fi condamnaţi prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituţional".

Astfel, războiul dintre Guvern și CCR se intensifică. Ludovic Orban critica CCR pe 24 februarie după decizia prin care a fost admisă sesizarea PSD privind un conflict juridic între președintele Klaus Iohannis și Parlament în urma redesemnării liderului liberalilor pentru funcția de premier pentru a forța alegerile anticipate. Orban spunea că CCR, de câțiva ani, ia decizii care favorizează PSD și care afectează atribuțiile președintelui României. (mai multe detalii AICI și AICI)

De asemenea, vicepremierul Raluca Turcan a precizat marți, 5 martie, că pentru a stopa deciziile ilegale ale CCR, precum cea în cazul lui Kovesi, este nevoie ca în urma alegerilor parlamentare să se configureze o majoritate solidă anti-PSD, care să facă demersurile pentru a fi generată o nouă Constituție și implicit o nouă CCR, depolitizată. Și președintele Klaus Iohannis a avut un mesaj clar astăzi prin care a transmis indirect că doar printr-un vot masiv anti-PSD la alegerile parlamentare se vor crea resorturile pentru o amplă reformă la nivel constituțional. (mai multe detalii AICI

Turcan, pe Facebook: "Dacă vrem să nu mai fim martorii unei decizii de genul celei de astăzi a CEDO - care a dat dreptate Laurei Codruța Kovesi, dând o palmă severă CCR - pașii ar fi următorii:

1. Să ieșim cu bine din criza Covid-19;

2. În urma alegerilor să se configureze o majoritate politică democratică și dedicată reconstrucției României, cu o puternică voință politică;

3. Să se creeze o nouă Constituantă. Consider că este nevoie de acest lucru pentru că orice eventual proiect de modificare a Constituției trebuie să treacă automat prin evaluarea de constituționalitate a actualei CCR, ceea ce ar face imposibilă reformarea acestui organism, în actuala sa structură;

4. Să generăm o nouă Constituție și implicit o nouă Curte Constituțională, depolitizată, care să nu-și mai aroge dreptul de a se pronunța pe cazuri individuale și de a executa ordine politice".

Sursa foto: Puterea.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.