Mafia PSD din Senat, condusă de "consilierul" bolșevicilor de la CCR, Șerban Nicolae, a trântit un amplu proiect de reformă a Curții Constituționale. Birchall și Pavel Popescu critică aspru votul senatorilor, cel din urmă acuzând complicitatea USR


Mafia PSD din Senat, condusă de "consilierul" bolșevicilor de la CCR, Șerban Nicolae, a trântit un amplu proiect de reformă a Curții Constituționale. Birchall și Pavel Popescu critică aspru votul senatorilor, cel din urmă acuzând complicitatea USR

Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, și-a declarat miercuri dezamăgirea privind respingerea de ieri, în plenul Senatului, cameră cu rol de for decizional, a inițiativei care ar fi reprezentat un prim pas în reformarea CCR. În acest sens, Birchall a reiterat necesitatea modificării urgente a legislației privind organizarea și funcționarea CCR pentru ca instituția să nu mai poată să ia decizii în baza unor declarații politice, ci doar pe acte juridice. AICI puteți consulta una dintre situațiile în care CCR a fost decident politic și nu juridic

Birchall, pe Facebook: "Păcat că această inițiativa legislativă a fost respinsă ieri în Senat, Senatul fiind camera decizională! Din punctul meu de vedere se putea folosi această șansă dată de acest proiect de lege inițiat de un coleg deputat curajos, domnul Pavel Popescu, pentru a modifica și completa legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale inclusiv sub aspectul clarificării competenței CCR pentru a stopa practica CCR din ultimii ani! Așa cum am mai spus, se impune urgent modificarea legii 47/1992 astfel încât în deciziile sale CCR să nu mai poată să se bazeze pe declarații politice de exemplu, ci doar pe acte juridice.

Cu alte cuvinte, să se stabilească clar competența pe care CCR să nu o mai depășească. Și foarte important CCR să nu mai dea decizii interpretative ci să spună doar dacă problema adusă în fața CCR este constituțională sau neconstituțională. Românii de bună credință îşi doresc consolidarea statului democratic, iar forţele care se opun acestui drum nu au ce căuta în structurile de putere. Mai ales că România se află într-o zonă complicată geopolitic, şi este important ca cei din structurile de putere să nu faciliteze destabilizarea ţării".

Amintim că deputatul PNL Pavel Popescu, inițiator al proiectului de lege în cauză, a lansat marți seară o acuzație dură la adresa USR, atrăgând atenția că a făcut front comun, indirect, în Senat, cu PSD: "În inițiativa mea, care printr-o minune a fost adoptată tacit de Cameră, propuneam ca în cazul controlului de constituționalitate a legilor înainte de promulgare, dacă acestea sunt organice și de o complexitate ridicată, decizia să fie luată cu votul a două treimi dintre membrii CCR. Modificarea vizează articolul 18 din legea de funcționare a Curții. Propuneam aceeași modificare și în cazul conflictelor juridice de natură constituțională". 

În acest context, liberalul a subliniat că PSD a votat marți în plenul Senatului împotriva reformei CCR, iar "USR a făcut exact același lucru prin abținerea sa la vot". Astfel, deși proiectul nu ar fi trecut cu voturile USR, întrucât a fost respins cu 91 de voturi "pentru", 29 - "împotrivă" şi 14 abţineri, deputatul PNL a atras atenția că nu există scuză pentru modul în care a tratat situația partidul lui Barna în Senat, discursul anticorupție "fiind aruncat la gunoi". 

Pavel Popescu: "Discursul anticorupție al USR a fost aruncat astăzi la gunoi în plenul Senatului României.

În urma deciziei CCR din 3 iulie 2019 prin care completurile de 3 de la instanța supremă erau declarate nelegal constituite, decizie ce a dus la aruncarea în aer a zeci de dosare grele de corupție în timp ce îl avantaja și pe Liviu Dragnea, am depus de urgență o inițiativă legislativă pentru modificarea funcționării Curții Constituționale. În inițiativa mea, care printr-o minune a fost adoptată tacit de Cameră, propuneam ca în cazul controlului de constituționalitate a legilor înainte de promulgare, dacă acestea sunt organice și de o complexitate ridicată, decizia să fie luată cu votul a două treimi dintre membrii CCR. Modificarea vizează articolul 18 din legea de funcționare a Curții. Propuneam aceeași modificare și în cazul conflictelor juridice de natură constituțională.

Astăzi, în plenul Senatului, PSD a votat din nou împotriva reformei Curții Constituționale și pentru protejarea corupților. USR a făcut exact același lucru prin abținerea sa la vot. Ce zici Dane? După #fărăpenali, facem și o inițiativă #fărăipocrițiînfuncțiipublice? #rușine

P.S Dacă ne dorim cu adevărat reforma statului român, proiectul nr. 1 pentru PNL trebuie să fie de astăzi reforma asumată a CCR".

De altfel, senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat că iniţiativa liberalilor este "hazlie, neserioasă şi nu poate fi susţinută, cel puţin în forma în care a fost prezentată", conform AgerpresÎn opinia sa, raţiunea pentru care a fost iniţiat acest proiect legislativ nu ţine de funcţionarea Curţii Constituţionale, de credibilitatea deciziilor sau de gradul de respectare şi de acceptabilitate, ci "ţine de o conjunctură politică dacă ne convine sau nu ne convine rezultatul de la CCR".

"Atunci când deciziile ne sunt favorabile politic, noi, cei de la PNL - cam acesta ar fi substratul iniţiativei - suntem de acord cu Curtea Constituţională - jos PSD. Când nu ne convine, ne aducem aminte că acolo este o Curte politizată, că nu sunt foşti judecători ş.a.m.d.", a precizat Şerban Nicolae.

În privința lui Șerban Nicolae, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a declarat pe 12 mai că "sunt câțiva membri ai Curții Constituționale, fosile-comunistoide-pesediste care blochează activitatea și care iau decizii împreună cu Șerban Nicolae prin telefon". (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.