Previziune sumbră: CCR va respinge legea care interzice liberarea condiționată a infractorilor condamnați pentru viol, omor, tâlhărie și corupere sexuală de minori


Previziune sumbră: CCR va respinge legea care interzice liberarea condiționată a infractorilor condamnați pentru viol, omor, tâlhărie și corupere sexuală de minori

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege, inițiat de PNL, care prevede interzicerea liberării condiționate pentru condamnaţii care execută pedeapsa pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată, exploatarea cerşetoriei. Proiectul a fost anterior adoptat tacit de Senat, iar Camera Deputaţilor a fost for decizional în acest caz.

"Nu beneficiază de liberare condiţionată condamnatul aflat în executarea unei pedepse pentru săvârşirea uneia sau mai multe dintre faptele prevăzute la art.188, 189, 214 - 216, 218 - 221, 234 sau 236", se arată în proiectul care modifică Codul penal, citat de Agerpres.

Proiectul mai prevede că liberarea condiţionată în cazul detenţiei pe viaţă poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat efectiv cel puțin 25 de ani de închisoare. În cazul celor care se află în închisoare, se dispune liberarea condiţionată dacă cel condamnat a executat cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin patru cincimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

"În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 65 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin.(1) lit.b)", mai spune proiectul de lege.

Cu toate acestea, judecătorul Cristi Danileț a atras atenția că șansele ca CCR să declare neconstituțional proiectul de lege sunt destul de mari, prezentând în acest sens 2 argumente pe Facebook: "Am văzut că Parlamentul a votat azi un proiect de lege pentru eliminarea posibilităţii de liberare condiţionată a celor condamnaţi în cazul unor infracţiuni. Să vedem dacă o astfel de lege trece testul de constituţionalitate, pentru că:

- o lege trebuie să fie dezbatută în ambele Camere ale Parlamentului, nu doar în una;

- CEDO, în cauza Matiošaitis și alții împotriva Lituaniei, din 23 mai 2017, spune că nu poate fi înlăturat prin lege dreptul unui deţinut de a fi liberat înainte de termen".

Forma care are șansele cele mai mari să treacă de testul constituționalității este cea a înăspririi condițiilor de acordare a liberării condiționate. Amintim că fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a cerut duminică, 14 iunie, Ministerului Justiției să adopte modificările legislative pe care ea le-a propus în 2019 privind înăsprirea condițiilor pentru liberarea condiționată: "Am propus mai multe modificări legislative absolut necesare privind înăsprirea condițiilor pentru liberarea condiționată precum și pentru înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni contra persoanei. Toate aceste propuneri sunt încă la Ministerul Justiției și pot fi ușor asumate de actuala conducere a MJ-ului și adoptate exact pe modelul în baza căruia eu am rezolvat problema inspectorilor antifraudă: adoptat proiect de lege în Guvern și trimis în Parlament în procedură de urgență". Viorica Dăncilă, premier la acea vreme, respingea propunerile Anei Birchall, făcute din postura de ministră a Justiției, întrucât "înăsprirea condițiilor de liberare condiționată se aplică TUTUROR infracțiunilor, inclusiv infracțiunilor de corupție". (mai multe detalii AICI)

Sursa foto: Inquam Photos

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.