Creșterea pensiilor cu 40%. Un economist prezintă date care spulberă manipularea PSD: "Este o situație de criză!"


Creșterea pensiilor cu 40%. Un economist prezintă date care spulberă manipularea PSD: "Este o situație de criză!"

Coordonatorul Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre, Petrișor Peiu, a reflectat, printr-o serie de date economice, povara pe care ar fi reprezentat-o pentru România creșterea pensiilor cu 40%. Cu toate acestea, PSD continuă să ceară Guvernului Orban mărirea pensiilor cu 40% și nu cu 14% cum au decis liberalii, tot acest joc al mafiei din Kiseleff având rațiuni pur electorale.

În acest sens, Petrișor Peiu a atras atenția că fondul de pensii nu mai este susținut în totalitate de contribuțiile plătite de cetățeni, fiind necesare transferuri de fonduri de la bugetul de stat: "Dacă ne uităm la execuția bugetară la 6 luni, la fondul de pensii s-au strâns 33 de miliarde de lei, astea sunt contribuțiile care s-au strâns, și s-au cheltuit pensii de 39 de miliarde de lei.

Ideea este că deja avem un deficit de 6 miliarde de lei. Adică nu s-au plătit contribuții la nivelul pensiilor plătite la nivelul de azi al pensiei. De ce? Pentru că este o situație de criză economică".

"Dreptate, dacă ne luăm după principiile prudențialității bugetare, sigur că are Guvernul pentru că zice "oricât cresc pensiile, o fac din transfer de la bugetul statului, nu din fondul de pensii", a subliniat economistul.

Petrișor Peiu, la Realitatea PLUS: "În ceea ce privește pensiile, efortul bugetar pentru a le fi crescut cu 40% era de aproximativ 10 miliarde de lei pe aceste luni care ne-au rămas până la sfârșitul anului. Așadar nu vorbim de anul viitor. Dacă se cresc cu 14%, asta înseamnă cam 3,5 miliarde de lei. Domnul Cîțu a zis 4 miliarde de lei. Ce trebuie să înțelegem? Dacă se plătesc pensiile la nivelul actual, la care suntem astăzi, ele ar fi putut fi plătite într-un an normal din fondul de pensii, din ceea ce plătim noi, din salariile noastre, din contribuții de asigurări sociale de stat în fiecare lună. Orice leu în plus care se dă în plus la pensii trebuie să vină din alte surse, adică de la bugetul de stat. Atunci, aici intervine o chestiune de prioritate politică. Că este 3,5 miliarde de lei pe aceste luni din an care ne-au mai rămas, că este vorba despre 10 miliarde de lei, toți acești bani sunt transfer de la bugetul statului, nu vin din fondul de pensii.

De altfel, dacă ne uităm la execuția bugetară la 6 luni, la fondul de pensii s-au strâns 33 de miliarde de lei, astea sunt contribuțiile care s-au strâns, și s-au cheltuit pensii de 39 de miliarde de lei.

Ideea este că deja avem un deficit de 6 miliarde de lei. Adică nu s-au plătit contribuții la nivelul pensiilor plătite la nivelul de azi al pensiei. De ce? Pentru că este o situație de criză economică, chiar dacă oficial nu este recesiune. Și atunci care este prioritatea politică? Ce înseamnă acele miliarde? Păi înseamnă așa, bugetul consolidat al statului pe anul ăsta va avea niște venituri de vreo 330 de miliarde de lei și va avea niște cheltuieli mai mari de 420 de miliarde de lei, cu un deficit de 91 de miliarde de lei. Deci aceasta este semnificația cifrelor. (...)

Dreptate, dacă ne luăm după principiile prudențialității bugetare, sigur că are Guvernul pentru că zice "oricât cresc pensiile, o fac din transfer de la bugetul statului, nu din fondul de pensii".".

Amintim că PSD a scos-o la înaintare în data de 13 august pe Olguța Vasilescu, fostă ministră a Muncii, pentru a anunța că au fost strânse câteva sute de mii de semnături din partea cetățenilor în vederea creșterii pensiilor cu 40%, deși măsura ar avea un caracter nesustenabil.

"Astăzi se finalizează cea mai amplă operaţiune de apărare a drepturilor pensionarilor din ultimii 30 de ani. În doar o lună şi jumătate, împreună cu voluntari din toată ţara, membrii organizaţiei de pensionari din PSD au reuşit să strângă 803.640 de semnături pentru petiţia pentru respectarea creşterii punctului de pensie. Vreau să atenţionăm Guvernul să ţină cont de aceste sute de mii de semnături care au fost date de pensionarii din ţară în ultima lună şi jumătate. Atenţionăm Guvernul că de la 1 ianuarie ar fi trebuit să înceapă recalcularea tuturor celor cinci milioane de dosare de pensiei, pentru elimitarea tuturor inechităţilor din sistem. Până la data de azi nu s-a calculat niciun dosar, ceea ce ne face să credem că din nou legea nu va fi respectată de Guvern", a anunțat fostul ministrul PSD al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.