Liberalul Marius Cocu Loghin țințește șefia Departamentului pentru relația cu R. Moldova. Are însă PROBLEME CU DECLARAȚIA DE INTERESE: a „uitat” să menționeze că este directorul unei firme englezești


Liberalul Marius Cocu Loghin țințește șefia Departamentului pentru relația cu R. Moldova. Are însă PROBLEME CU DECLARAȚIA DE INTERESE: a „uitat” să menționeze că este directorul unei firme englezești

Marius Cocu Loghin a fost consilierul ministrului Agriculturii în Guvernul Orban, Adrian Oros. Din 2017 este vicepreședinte al PNL Diaspora și al filialei partidului din Republica Moldova. De curând și-a anunțat în partid intenția de a candida pentru funcția de șef al Departamentului pentru relația cu R. Moldova, pe care și-o va disputa cu colegii săi, Ovidiu Burdușa, fost secretar de stat pentru Românii de Pretutindeni, și Adrian Dupu.

Susținerea lui Loghin este limitată, susțin surse liberale, din cauza problemelor pe care le are cu declarația de interese. Marius Cocu Loghin a omis să menționeze  în declarația de interese din iunie 2020 faptul că, la 1 august 2017 a fost numit director al unei firme englezești, lucru care reiese din evidențele Registrului Comerțului britanic. 

Societatea comercială în cauză se numește BS4U Limited, are sediul în Londra (Anglia) și este specializată în furnizarea și implementarea de soluții informatice Microsoft, în special pentru zona de business. Are o cifră de afaceri modestă, valoarea totală a activelor sale fiind de doar 17.200 de lire sterline.

 

Marius Cocu Loghin era obligat de lege să menționeze acest lucru în declarația de interese, odată cu preluarea funcției de consilier la Cabinetul fostului ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

Pentru a-și maximiza șansele de a fi nominalizat pe poziția de șef al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova, Marius Cocu Loghin l-a convins pe Vlad Filat, președintele Partidului Liberal- Democrat din Republica Moldova, să-i dea o recomandare scrisă. Un gest care, susțin sursele noastre, nu i-a impresionat pe colegii săi din PNL. 

Legătura sa cu Republica Moldova constă în faptul că, în trecut,  a lucrat la patru societăți comerciale specializate în procesarea și comercializarea produselor din carne-  ION MOS, SALAMER, MEAT HOUSE și CARMEZ, care au sediul peste Prut. El și-a trecut în CV doar societatea ION MOS Chișinău (Republica Moldova), filiala unei societăți comerciale omonime din România. În cadrul filialei, Loghin a ocupat funcția de director general, în perioada 2005- 2008.

Contactat de Podul, Marius Cocu Loghin a negat inițial că ar fi fost directorul firmei din Anglia. Când i-am devoalat numele societății, a recunoscut acest lucru, dar a precizat că nu a trecut-o în declarația de interese pentru că pur și simplu a uitat. 

„Nu cred că am încălcat vreo lege. Nu am avut cine știe ce activitate. De la bun început am avut rețineri să ocup poziția de director. Nu am încasat venituri”, ne-a declarat Marius Cocu Loghin. Totuși, în evidențele Registrului Comerțului britanic figurează ca director „activ”.

El susține că este atacat din interiorul PNL pentru că a anunțat că vrea să fie șef la Departamentul pentru relația cu R. Moldova. „Sunt împrăștiate în presă tot felul de informații ca să mă discrediteze. Exagerări menite să mă convingă să renunț”, ne-a precizat Loghin.  

Probleme și în trecut

În 15 septembrie 2011, Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către domnul Cocu-Marius LOGHIN - Director coordonator adjunct în cadrul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Ialomița.

„În urma evaluărilor demarate la data de 17.11.2010, s-au constatat următoarele:

- domnul Cocu-Marius LOGHIN s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 02.11.2009 – 04.06.2010, deoarece a deținut simultan calitatea de Director coordonator adjunct în cadrul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Ialomița și calitatea de Administrator la ITC CONSULTING S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, menționează un comunicat de presă al ANI pe care îl puteți consulta AICI.

Din declarația de interese datată iunie 2020 reiese că Marius Cocu Loghin deținea calitatea de administrator la ITC CONSULTING S.R.L. și în perioada când a fost consilier al ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.