Pensiile speciale ale primarilor, susținute de corul bocitoarelor USL. Zetea și Guran s-au întrecut la un post TV în a le plânge de milă aleșilor locali, spunând de ce ar trebui ca aceștia să devină privilegiați


Pensiile speciale ale primarilor, susținute de corul bocitoarelor USL. Zetea și Guran s-au întrecut la un post TV în a le plânge de milă aleșilor locali, spunând de ce ar trebui ca aceștia să devină privilegiați

Senatorul PNL Virgil Guran și deputatul PSD Gabriel Zetea s-au întrecut marți la B1 în a le plânge de milă primarilor, spunând de ce ar trebui ca aceștia să beneficieze de acum înainte de pensii speciale. 

Virgil Guran: Trebuie clarificat ceva. A fost o perioadă destul de lungă în care nu au existat contribuții pentru fondul de pensii în cazul primarilor. Nu trebuie uitat că un primar are o activitate și are multe probleme de rezolvat. Pe salariile și calculele care erau atunci, primarii au niște pensii de 2 lei, de o 1000 și ceva de lei. Trebuie să fim obiectivi, nu să sărim să îi ducem pe toți în sărăcie. 

Gabriel Zetea: Parlamentul României nu de foarte multă vreme a votat la inițiativa PSD eliminarea pensiilor parlamentarilor. Eu sunt parlamentar la primul mandat. Ca atare, nu mi se pare corect să beneficiem de pensiile speciale, având în vedere că acum avem o indemnizație destul de mare și contribuții la pensii și vom beneficia astfel de o pensie corectă. În același timp, trebuie să înțelegem că până în 2017 primarii României nu aveau contracte de muncă cu instituția cu care lucrau, iar astfel nu aveau contribuții la pensii. Aveau zero! Dacă ar fi fost să calculăm pensii pe bază de contributivitate la acești primari, ei ar fi trebuit să primească zero lei. E normal? E corect? Au muncit, uneori 8 ore, alteori 12, pentru că e nevoie să depui efort să dezvolți o comunitate. 

Întrebare: De ce nu s-a rezolvat această problemă? Cum de le-a convenit să stea fără contract de muncă? 

Gabriel Zetea: Ar fi trebuit să le dai și retroactiv pentru că, repet, până în 2017 niciun primar nu a beneficiat de contribuții la pensii. 

Întrebare: Și ei nu au știut lucrul acesta, mă refer la primarii care aveau vechime? 

Gabriel Zetea: Ei au transmis Parlamentului o grămadă de inițiative de-a lungul timpului pentru a corecta această eroare legislativă, dar Parlamentul nu a corectat-o printr-o lege care să le dea dreptul măcar de la acel moment încolo la o pensie normală.

Amintim că eliminarea pensiilor speciale ale primarilor a primit astăzi, din nou, aviz negativ în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaților. USRPLUS a acordat singurele voturi în favoarea eliminării pensiilor speciale destinate primarilor, beneficii ale căror intrare în vigoare a fost prorogată, urmând a fi plătite începând cu 1 ianuarie 2022. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.