Cioloș, întrebare-cheie pentru PNL: "Cu PSD va negocia Guvernul Ciucă reforme de modernizare a statului, de transparentizare a utilizării fondurilor, de luptă anticorupție?"


Cioloș, întrebare-cheie pentru PNL: "Cu PSD va negocia Guvernul Ciucă reforme de modernizare a statului, de transparentizare a utilizării fondurilor, de luptă anticorupție?"

Președintele USR Dacian Cioloș a susținut o conferință de presă după decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, pe parcursul căreia a reliefat că formațiunea sa politică va intra în opoziție în cazul în care nu e cooptată în formula de guvernare. În acest sens, liderul USR a explicat în ce va consta opoziția pe care o va face USR. 

Cioloș: USR nu intenționează să susțină un Guvern minoritar care are deja susținerea PSD. (...) Am putea avea rapid un Guvern PNL-USR-UDMR, însă, cum am spus, decizia e la PNL. Dacă USR nu va fi la guvernare, evident că trece în opoziție. (...) Pare să existe deja o înțelegere între PNL și PSD, o înțelegere cu care probabil se simt confortabil și unii și ceilalți, deci nu se mai pune problema unei susțineri din partea USR. 

Reporter: Probabil că în programul acestui Guvern minoritar vor exista și măsuri pe care USR și le-a asumat când era la guvernare. Ce va face USR în Parlament? Se va poziționa împotriva acestor măsuri doar pentru că e vorba de un Guvern minoritar? 

Cioloș: Evident că nu. Când spunem că vom fi în opoziție, înseamnă că nu suntem la guvernare, dar sunt foarte multe măsuri pe care noi le-am propus în programul de guvernare și pe care le vom susține în continuare în Parlament. Vom veni chiar noi cu proiecte de lege care să pună în aplicare elemente din PNRR. România are nevoie în continuare de reforme. Noi vorbim acum de instalarea unui Guvern minoritar pentru a cărui instalare nu am fost solicitați. 

De asemenea, Cioloș a precizat că desemnarea unui militar, chiar dacă în rezervă, nu reprezintă un semnal bun. 

Reporter: Domnul Kelemen Hunor spunea mai devreme că nu e uzual ca un fost militar să fie propus premier. 

Cioloș: Evident că nu e un semnal deloc bun din punctul meu de vedere. Noi am mai avut decizia de a militariza campania de vaccinare și e condusă în continuare de un ofițer de Armată și am văzut rezultatul. Practic campania de vaccinare a fost luată de la Ministerul Sănătății și dusă la premier și militarizată. Acum venim cu o propunere de premier... sigur, domnul Ciucă e politician, acum este în rezervă, dar e un fost militar, evident că nu suntem confortabili cu această propunere. E și un semnal de capitulare a politicului. Noi am mers cu o propunere și asumare politică a unui Guvern minoritar. Am văzut de la PSD că propunerea lor în situație de criză nu a fost o asumare politică, ci să fie adus un tehnocrat care să ia toți bobârnacii deciziilor dificile. Nici la PNL nu vedem o asumare politică, ci vedem o asumare a unui om care vine din Armată și care, evident, chiar dacă e civil, vine cu acest sentiment că iarăși trebuie să ne scoată Armata din situația asta dificilă pentru că noi nu suntem capabili. Este un semnal foarte prost pentru cetățeni.

Pe final, președintele USR a transmis practic că e greu de crezut că o guvernare minoritară PNL-UDMR susținută PSD va face vreo reformă sistemică.

Cioloș: În următoarele săptămâni și luni e esențial să luăm măsuri pentru ieșirea din criza sanitară și cea energetică, dar măsurile acestea nu vor fi suficiente pentru rezolvarea problemelor sistemice din România. Vor veni bani prin PNRR, fondurile europene. Avem un angajament pe măsurile de reformă. Măsurile acestea de reformă, ca să le pui în practică, ai nevoie de majoritate politică în Parlament. Nu știm care sunt intențiile acestui Guvern vis-a-vis aceste proiecte de reformă. Cum intenționează să le negocieze? Cu PSD? Cu PSD va negocia reforme de modernizare a statului, de transparentizare a utilizării fondurilor, de luptă anticorupție? Știm de unde vine PSD și care a fost abordarea lor până acum. La aceste întrebări nu avem deocamdată răspunsuri ca să pot să vă spun cum mă poziționez față de acest Guvern și față de PNL. PNL face de fapt o alegere acum, de colaborare cu USR sau de a merge pe o reconstituire a ceea ce a fost pe vremuri, USL. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.