"Se tem de Iohannis! Vrea să fie premier!". Ludovic Orban dezvăluie motivele pentru care PNL e pe punctul de a forma un nou Guvern USL


"Se tem de Iohannis! Vrea să fie premier!". Ludovic Orban dezvăluie motivele pentru care PNL e pe punctul de a forma un nou Guvern USL

Fostul lider al PNL Ludovic Orban a declarat miercuri, la Realitatea PLUS, că președintele Klaus Iohannis dorește ca PNL și PSD să cadă la înțelegere pentru a forma un Guvern, întrucât are ca scop ca după încheierea celui de-al doilea mandat de la Palatul Cotroceni să acceadă în funcția de premier. 

Ludovic Orban: Toată implicarea neconstituțională a lui Iohannis în Congres se datorează tocmai acestui fapt, că Iohannis știa foarte bine că nu voi accepta niciodată o înțelegere cu PSD. De ce se face această guvernare? Eu v-am dat o explicație mai de mult, când încă nu se prefigura această formulă de guvernare. Domnul Iohannis vrea să fie premier după ce-și va termina mandatul de președinte. Pe plan european nu mai are nicio șansă. Iar singura soluție care i-a fost pusă pe masă e să facă o înțelegere cu PSD (PNL urmând să cedeze în 2024 către PSD candidatura la prezidențiale pentru un eventual tandem Mircea Geoană președinte, Klaus Iohannis premier - n.red.). 

De asemenea, Orban a precizat că unii membri ai conducerii PNL au optat pentru o înțelegere cu PSD, pentru că se tem de Klaus Iohannis, "se simt cu musca pe căciulă".

Ludovic Orban: În politică în afară de interese trebuie să ai caracter, consecvență, onoare, obraz, bun simț, trebuie să fii cinstit față de oameni. Nu contează numai câștigul personal. Din păcate cei mai mulți dintre oamenii care împing lucrurile spre această alianță contra naturii au mai mult interese personale, interesul de a fi ministru, de a fi la putere cu orice preț, respectiv au o teamă față de Iohannis. Eu zic că nu le poate face nimic Iohannis, dar totuși se tem. Probabil se simt cu musca pe căciulă. Probabil au schelete în dulap. Poate au forme de legătură cu unii sau cu alții care nu sunt foarte transparente. Probabil au contracte cu statul sau au interese directe legate de prezența la putere. Sunt o sumă de factori întotdeauna. Pe de altă parte, la unii nu e o surpriză. Lui Boc i-a zis Băsescu să facă Guvern cu PSD în 2009 și a făcut Guvern cu PSD. Nici nu a clipit. Boc a condus în 2009 un Guvern împreună cu PSD. Dacă vă amintiți, Stolojan a fost prima variantă de premier și a refuzat să facă Guvern cu PSD. Dar Boc a acceptat. Boc acum la BPN ne-a trimis o epistolă de la Cluj, nici nu s-a deplasat, prin care a transmis că trebuie să facem înțelegere cu PSD. Mi-e și rușine să prezint textul acestei epistole. Cei care au vorbit în favoarea alianței cu PSD nu au fost foarte mulți. Bușoi (a avut o pledoarie pentru înțelegerea cu PSD - n.red.) a mai fost în USL. El e cu PSD bine mersi, dar nu numai. În general e bine mersi. Are o capacitate de a-și forma relații trecând de granițele partidului, relații care nu sunt doar politice și personale. Au mai vorbit câțiva la sacrificiu (în favoarea înțelegerii cu PSD - n.red.), dar marea majoritate a celor care au luat cuvântul au vorbit contra unei alianțe cu PSD. Dar, în mod paradoxal, oameni care au vorbit contra alianței cu PSD fie au votat pentru, fie n-au votat deloc.  

Totodată, Ludovic Orban a reiterat că va pleca din PNL și va pune bazele unui nou proiect politic în cazul în care se va ajunge la învestirea unui Guvern USL. Pe de altă parte, acesta a atras atenția că există și elemente care pot duce la un eșec al negocierilor PNL-PSD, întrucât președintele primului partid menționat, Florin Cîțu, ar dori să rămână în continuare la Palatul Victoria în funcția de premier, chiar dacă interimar. 

Nu în cele din urmă, Ludovic Orban a menționat că se va prezenta vineri la ședința BEx al PNL pentru a cere demisia conducerii actuale a formațiunii politice și refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR. 

Ludovic Orban: La ora actuală, dacă sigla PNL rămâne în mâna acestor impostori care fac tot ce e posibil ca să distrugă acest brand, atunci se va alege praful de partid și cu siguranță e absolut necesară o nouă construcție politică de dreapta. Astăzi, alegătorii români care cred în valorile liberale, în valorile creștin-democrate, în valorile conservatoare, nu mai au reprezentare politică. În momentul în care PNL a bătut palma cu PSD, nu mai există reprezentare politică pentru dreapta. Am și spus că dacă se bate palma cu PSD, voi pleca din PNL. Dar voi face o paranteză. Părerea mea e că Florin Cîțu nu dorește ca aceste negocieri să reușească. De asemenea, părerea mea e că nu toți cei din PSD vor să facă acest Guvern. Sigur, mulți vor accesul la resurse. O astfel de guvernare e în beneficiul celor care așteaptă distribuirea preferențială de resurse de la stat și de la buget. (...) Revenind, după declarațiile mele de la finalul BPN, supărați probabil că i-am criticat sever pentru această formă de prostituție politică, au trimis la 23:36 convocarea BEx, iar mie mi-au trimis mesaj să mă prezint neapărat pentru că se vor discuta în baza Art. 32 (din statutul PNL - n.red.) declarațiile mele referitoare la PNL. A fost o decizie luată de grupul din jurul lui Florin Cîțu, care a luat hotărârea să convoace vineri ședința pentru a mă da afară. Dar, ei știu foarte bine că pentru a da afară un fost președinte al PNL, asta nu se poate face în BEx de către #echipademolatoare, ci este nevoie de o decizie în Consiliul Național, ceea ce înseamnă minim 1000 de liberali care trebuie convinși. Eu mă voi duce la reuniunea BEx pentru a cere demisia lui Cîțu și a conducerii, să le mai cer încă o dată să sisteze orice discuție cu PSD și să le solicit refacerea coaliției. După care, dacă ei continuă să bată palma cu PSD, în mod evident nu mai am ce căuta împreună cu aceștia. (...) Pe de altă parte, cred că se va face totuși această guvernare cu PSD, pentru că e obiectivul lui Iohannis

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.