RĂZBOI lângă România. PERICOL: Dacă rușii cuceresc Odessa pot face joncțiunea cu așa-zisa Transnistria, aflată la doar 60 de km. E motivul pentru care R.Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Pentru Kiev se prefigurează blocadă și asediu


RĂZBOI lângă România. PERICOL: Dacă rușii cuceresc Odessa pot face joncțiunea cu așa-zisa Transnistria, aflată la doar 60 de km. E motivul pentru care R.Moldova a semnat cererea de aderare la UE. Pentru Kiev se prefigurează blocadă și asediu

După a opta zi de lupte este mai mult decât evidentă intenția trupelor rusești de a ocupa Odessa: au fost localizate nave de desant în apropierea portului și a început înaintarea dinspre Kherson spre Mikolaiv, în timp ce Mariupolul a fost înconjurat, rușii realizând conexiunea între Crimeea și Donețk. 

Nu există decât speculații referitoare la ce se va întâmpla dacă și când rușii cuceresc Odessa, ajungând astfel la doar 60 de km de așa-zisa Transnistria și în imediata proximitate a graniței României. Îngrijorarea NATO și a UE e însă cât se poate de evidentă – vizitele cu greutate la Chișinău și faptul că R.Moldova a semnat rapid cererea de aderare la Uniunea Europeană certifică din plin că ochii comunității internaționale se uită cu atenție pe linia Nistrului – detalii AICI, AICI și AICI

În tot acest timp, pentru Kiev se prefigurează realizarea unei blocade și un asediu. 

Despre toate aceste aspecte a scris istoricul și jurnalistul George Damian, pe Facebook. Vă prezentăm în integralitate analiza: 

”A doua rundă de negocieri și a opta zi de lupte în Ucraina:

1. Condițiile negocierilor: Ucraina vrea încetarea focului și armistițiu, Rusia le condiționează de acceptarea neutralității, dezarmare și recunoașterea granițelor republicilor Donețk și Lugansk, recunoașterea anexării Crimeei. Delegația ucraineană a mers pe principiul că integritatea teritorială este non-negociabilă – în direcția asta nu s-au făcut progrese, în schimb ar exista un acord pentru culoare de evacuare a civililor din orașele atacate. Pe scurt: luptele continuă.

2. Au apărut primele semnale cu privire la intenția rușilor de a ocupa Odessa, au fost localizate nave de desant în apropierea portului și a început înaintarea dinspre Kherson spre Mikolaiv. Mariupolul a fost înconjurat și rușii au realizat conexiunea terestră între Crimeea și Donețk.

3. În nord continuă luptele intense la Harkiv, Sumî și Cernihiv, deocamdată aceste orașe rezistă cu costuri extrem de mari în ceea ce privește distrugerile provocate de bombardamente și pierderile de vieți din rândurile civililor.

4. După ce au blocat Kievul dinspre nord și vest, trupele ruse înaintează printre orașele Cernihiv și Sumî în încercarea de a bloca Kievul dinspre est. Pentru Kiev se prefigurează realizarea unei blocade și un asediu.

5. Rusia pare hotărâtă să meargă până la capăt în atingerea obiectivelor militare din Ucraina, indiferent de reacțiile și sancțiunile internaționale, indiferent de pierderile din rândurile propriei armate sau de distrugerile provocate în Ucraina. Obiectivele anunțate public sunt demilitarizarea și denazificarea Ucrainei, altfel spus impunerea cu forța a unui statut de neutralitate și schimbarea actualului guvern (eventual schimbarea sistemului politic?). 

Dacă lucrurile merg în continuare în acest ritm pare că Rusia își va atinge aceste obiective, nu atât de repede pe cât se aștepta și cu costuri mult mai mari – dar le va atinge. Impresia este că rușii vor opri acțiunile militare în momentul în care armata ucraineană nu va mai fi o organizație funcțională. 

Rușii își manifestă în continuare intenția să ocupe în totalitate litoralul nordic al Mării Negre și Mării Azov și a ceea ce numește ‹Novorossia›. Nu este clar în acest moment dacă și cum va menține controlul asupra acestor regiuni. La fel nu există decât speculații cu privire la ce se va întâmpla dacă și când va fi cucerită Odessa și trupele ruse vor ajunge la 60 de km de Transnistria.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.