VIDEO. „Navalnîi” a câștigat Oscarul pentru cel mai bun documentar de lung metraj. Iulia Navalnîia pe scena din Los Angeles: „Alexei, visez la ziua în care vei fi liber și țara noastră va fi liberă!"


VIDEO. „Navalnîi” a câștigat Oscarul pentru cel mai bun documentar de lung metraj. Iulia Navalnîia pe scena din Los Angeles: „Alexei, visez la ziua în care vei fi liber și țara noastră va fi liberă!"

"Navalnîi", documentarul despre otrăvirea și detenția liderului rus al opoziției Alexei Navalnîi, încarcerat în Rusia, a câștigat premiul Oscar la secțiunea „cel mai bun documentar de lungmetraj”. Video mai jos

Documentarul „The House Made of Splinters", care spune povestea copiilor din orașul ucrainean Lysychansk, aflat în regiunea Lugansk, în 2019, pe fondul agresiunii rusești, a primit o nominalizaare la aceeași categorie. Vă reamintim că, la începutul lunii iulie 2022, în uma unor înfruntări sângeroase între forțele ucrainene și rusești, orașul a fost capturat de către acestea din urmă și este de atunci sub controlul Moscovei.

Pe scena din Los Angeles, soția lui Navalnîi, Iulia, a declarat: „Soțul meu este în închisoare doar pentru că a spus adevărul. Soțul meu este în închisoare doar pentru că a apărat democrația. Alexei, visez la ziua în care vei fi liber și țara noastră va fi liberă. Fii puternic, iubirea mea!".

Iulia Navalnîia, alătui de regizorul documentarului și cei doi copii ai săî

 

Regizat de Daniel Roher și prezentat de CNN Films și HBO Max, documentarul a avut premiera la Festivalul de Film Sundance în ianuarie 2022. 

Potrivit Variety, cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a ține un discurs video live, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor Oscar, a fost respinsă de către organizatori.

Reamintim că Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant din Rusia, se află în închisoare din ianuarie 2021, pentru că ar fi încălcat termenii eliberării condiționate (pedeapsă primită în 2014, pentru o pretinsă delapidare), în timp ce se afla într-un spital din Germania unde era tratat în urmă otrăvirii cu un agent neurotoxic. A fost arestat chiar pe aeroportul din Moscova, la revenirea în Rusia, la șase luni de la teribilul incident petrecut la bordul avionului cu care se întorcea din Siberia la Moscova, în august 2020. Opozantul rus și-a pierdut atunci cunoștința, medicii ruși care l-au îngrijit în primele zile afirmând că ar fi vorba doar despre o cădere de glicemie sau probleme de metabolism. Toxicologii din Germania, unde a fost transferat ulterior, au descoperit însă că Navalîi fusese otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic folosit mai ales în era sovietică. După ce și-a revenit, el s-a întors la Moscova, unde execută în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare.

La 20 februarie 2023, echipa lui Navalnîi, care continuă din exil activitatea de investigații și dezvăluiri despe corupția de la Kremlin, a emis o declarație în care a cerut restabilirea granițelor Ucrainei din 1991 și plata de despăgubiri de către Moscova, scrie publicația The Kyiv Independent.

Restabilirea granițelor Ucrainei, așa cum au fost definite în 1991, ar include returnarea Crimeei către Ucraina, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014. Declarația lui Navalnîi contrazice poziția sa anterioară cu privire la Crimeea. În 2014, el a afirmat în mod fals că peninsula este "de-facto" rusă. 

Actuala declarație a lui Navalnîi, compusă din 15 puncte, a cerut, de asemenea, plata de către Rusia a unor despăgubiri către Ucraina pentru războiul său total. 

Recent, Navalîi remarca, într-una din postările sale fecvente pe Twitter (scrise nu de el, ci de colaboratorii care îi prezintă punctul de vedere comunicat din închisoare), că „Rusia suferă o înfrângere militară" în Ucraina, adăugând că "viețile a zeci de mii de soldați ruși au fost ruinate fără sens".



 

CITEȘTE ȘI: Alexei Navalnîi își bate joc, din închisoare, de „armata hoților, tâlharilor și criminalilor” pe care Putin și oligarhul Prigojin vor s-o trimită în linia întâi în Ucraina. „Cred că până și deținuții se întreabă dacă în Rusia mai există o armată regulată”

Navalnîi îl sărăcește pe Putin din închisoare! Fundația opozantului rus a descoperit că superiahtul Șeherezada (700 milioane de dolari), ascuns într-un port din Italia, este deținut de teroristul-șef de la Kremlin

Echipa lui Navalnîi continuă dezvăluirile despre fabuloasele bogății ale odioșilor de la Kremlin. Cum se plimbă la shopping de lux, în capitalele NATO din Europa, soțiilor oficialilor ruși care conduc masacrul din Ucraina / Dmitri Peskov, surprins cu ceasuri de sute de mii de euro

Cea de-a 95-a gală de decernare a premiilor Oscar a avut loc la Dolby Theatre din Los Angeles. Evenimentul a fost prezentat, pentru a treia oară, de actorul Jimmy Kimmel. Gala a fost transmisă în direct în Statele Unite de postul de televiziune ABC şi a fost difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume. 

Lista completă a trofeelor atribuite în cadrul celor 23 de categorii de premii care au fost decernate duminică seară la gala Oscar 2023 (sursa: Agerpres): 

Cel mai bun film: "Everything Everywhere All at Once"

Cea mai bună regie: Daniel Kwan şi Daniel Scheinert ("Everything Everywhere All at Once")

Cel mai bun actor în rol principal: Brendan Fraser ("The Whale")

Cea mai bună actriţă în rol principal: Michelle Yeoh ("Everything Everwhere All at Once")

Cel mai bun actor în rol secundar: Ke Huy Quan ("Everything Everywhere All at Once")

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Jamie Lee Curtis ("Everything Everywhere All at Once")

Cel mai bun lungmetraj internaţional: "All Quiet On The Western Front" (Germania)

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "Pinocchio"

Cea mai bună scenografie: "All Quiet On The Western Front"

Cel mai bun scenariu adaptat: "Women Talking"

Cel mai bun scenariu original: "Everything Everywhere All at Once"

Cea mai bună imagine: "All Quiet On The Western Front"

Cel mai bun montaj: "Everything Everywhere All at Once"

Cea mai bună coloană sonoră: "All Quiet On The Western Front"

Cel mai bun cântec original: "Naatu Naatu" (M.M. Keeravaani şi Chandrabose pentru filmul "RRR")

Cel mai bun sunet: "Top Gun: Maverick"

Cele mai bune efecte vizuale: "Avatar: The Way Of Water"

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: "The Whale"

Cele mai bune costume: "Black Panther: Wakanda Forever"

Cel mai bun scurtmetraj animat: "The Boy, the Mole, the Fox and the Horse"

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "An Irish Goodbye"

Cel mai bun lungmetraj documentar: "Navalnîi"

Cel mai bun scurtmetraj documentar: "The Elephant Whisperers"

Premii onorifice: Euzhan Palcy, Diane Warren, Peter Weir

Premiul umanitar Jean Hersholt: Michael J. Fox.

Premiile Oscar sunt atribuite în fiecare an în baza voturilor exprimate de cei aproximativ 10.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.