Tomac avertizează că "propaganda rusă a atins cote de neimaginat" în România din pricina lipsei de comunicare a tandemului Iohannis-Ciucă. Maia Sandu, oferită ca exemplu politicienilor de la București de eurodeputatul PMP


Tomac avertizează că "propaganda rusă a atins cote de neimaginat" în România din pricina lipsei de comunicare a tandemului Iohannis-Ciucă. Maia Sandu, oferită ca exemplu politicienilor de la București de eurodeputatul PMP

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a avertizat luni, într-un interviu acordat RFI, că propaganda rusă a atins cote de neimaginat în România, iar asta se cauzează mai ales lipsei de comunicare a autorităților de la București, în frunte cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. Tomac a adăugat în acest sens că golul de comunicare este umplut de tot soiul de personaje care fac, intenționat sau nu, jocurile Kremlinului. Ca model de comunicare ce ar trebui urmat de clasa politică de la București, europarlamentarul a oferit exemplul președintei R.Moldova, Maia Sandu. 

Eugen Tomac: O spun cu foarte mare regret. Propaganda rusă a atins cote de neimaginat în România. Se încearcă prin instrumente online, dar nu numai, să fie manipulată opinia publică din România cu privire la ceea ce se întâmplă lângă noi. Asta trebuie să le dea de gândit decidenților, pentru că golul de comunicare pe care-l lasă autoritățile române în spațiul public este ocupat din nefericire de instrumente de diseminare a informațiilor false. Și vedem cu câtă agresivitate a pătruns acest lucru în societatea românească. Trebuie să avem puterea să spunem acest lucru, pentru că mai târziu poate fi păgubos acest semnal pe care-l sesizăm în societatea românească. 

Moderator: Când spuneți despre acel gol de comunicare al autorităților române la ce vă referiți mai exact? Ce anume lipsește? 

Eugen Tomac: Cred că Guvernul comunică foarte puțin ceea ce se întâmplă lângă noi. Cred că Guvernul e inexistent privind comunicarea despre sprijinul pe care-l oferim și rațiunea pentru care oferim acest suport Ucrainei. Dacă Putin ar ordona mâine încetarea focului, s-ar așeza pacea. Dacă Zelenski ar ordona încetarea focului, ne-am trezi cu Rusia la frontierele noastre. Ucrainenii, că ne place sau nu, luptă acum inclusiv pentru securitatea europeană, pentru noi, pentru polonezi, pentru baltici. Acest lucru trebuie spus constant. Din păcate, există lipsa acestei comunicări, lipsa clarificărilor publice. Suntem stat NATO, avem obligații, facem ceea ce trebuie, însă nu spunem ceea ce facem, ceea ce mi se pare o eroare foarte mare, întrucât opinia publică românească trebuie protejată, dar în același timp trebuie să știe realitatea de lângă noi și ce se poate întâmpla în cazul în care Ucraina pică. După ce a anexat Crimeea, Putin a asigurat UE, SUA, întreaga comunitate internațională că nu se va mai întâmpla nimic. Și vedem că nu și-a respectat angajamentele. După ce a anexat Crimeea, a început acum acest proces de anexare a Ucrainei. Asta arată foarte clar că Moscova are un plan foarte bine pus la punct prin care încearcă să destabilizeze situația de securitate din întreaga Europă. Or, noi nu putem să rămânem în acest confort închipuit pe care Guvernul încearcă să-l imprime în societate. Noi trăim un război diabolic lângă noi, prin care Europa nu a mai trecut de la Al Doilea Război Mondial. Trebuie să știm că dincolo oamenii mor în fiecare zi, oameni nevinovați, atât civili, cât și militari care încearcă să-și apere țara. 

Moderator: În condițiile în care propaganda rusă a atins cote de neimaginat în România, ca să vă citez, iar noi vedem că există acest gol de comunicare din partea autorităților, cum spuneați mai devreme, și există totodată politicieni care îmbrățișează, care merg pe linia propagandei rusești, cine mai poate face față acestei propagande, cine o mai poate demonta în România? 

Eugen Tomac: Avem suficiente instrumente, instituții, oameni specializați care din păcate nu vor să se expună mai mult. Spațiul public e dominat din păcate de oameni care, cu știință sau fără, diseminează teze pe care Rusia le împinge cu foarte multă insistență. Acești politicieni care provin din partidul extremist AUR, promovează toate aceste teze care spun că România e o țară utilizată în acest conflict în mod gratis, ceea ce nu este așa. Vă imaginați ce ar fi însemnat o Românie în afara NATO și UE, așa cum susțin acești politicieni și, evident, sateliții lor? Toate aceste lucruri nu fac decât să servească Rusiei, iar autoritățile au obligația să-și schimbe strategia de comunicare, pentru că acest gol lăsat în momentul de față e ocupat cu foarte multă ușurință de către actori care fac pe față, intenționat sau nu, jocul Rusiei. 

Moderator: Am observat că Maia Sandu a devenit tot mai vizibilă în plan internațional datorită modului în care gestionează situația din R.Moldova pe fondul războiului din Ucraina. Ce pot învăța politicienii români de la Maia Sandu? 

Eugen Tomac: Maia Sandu nu lasă goluri de comunicare în societatea din R.Moldova. Maia Sandu preîntâmpină printr-o comunicare eficientă, directă și clară ce se întâmplă în R.Moldova, în Ucraina și transmite în mod evident de ce e important ca societatea să rămână unită și să nu cadă în capcane. La noi nimeni, nici președintele, nici premierul, nici ministrul Apărării nu ne explică ce se întâmplă la noi și de ce este important să fim vigilenți și să nu mai cădem în aceste capcane pe care le întind actori publici, atât politicieni, cât și oameni care pretind că influențează în bine societatea românească, însă promovând dezinformări crase, respectiv teme care nu au nimic în comun cu realitatea. Maia Sandu a reușit să se impună și să fie extrem de credibilă, susținută necondiționat atât de SUA, cât și de UE în tot acest proces extrem de complex prin care trebuie să gestioneze situația internă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.