Mijloace & conținut (despre asceza digitală)


Mijloace & conținut (despre asceza digitală)

Zilele acestea am discutat mai mult despre formele de aplicare a zisei inteligențe artificiale în viața personală și colectivă a celor din prezent și mai ales din viitor. Cum nu sunt un om tehnic, dar încerc să ascult cu atenție ce mi se spune, să înțeleg termenii înainte de toate, să fac legăturile cauzale și să valorific puținele mele cunoștințe în domeniu, am priceput și acum același lucru pe care deja îl intuiam:

Mijloacele nu o să țină durabil și constructiv, convingător și creativ - în ciuda himerelor și a spaimelor - locul conținutului generat de om. Așa cum toate dicționarele limbii române, de la la cel etimologic la cel de antonime, nu vor forma, prin asimilare mecanică, un scriitor - fapt care nu face, evident, aceste instrumente inutile, ci dimpotrivă -, tot astfel toate posibilitățile tehnice, spectaculoase cum sunt, nu o să înlocuiască total și fără rest mintea umană, universul emoțional, sinapsele cognitiv-axiologice.

Desigur, riscul este încredințarea din lene și comoditate instrumentelor, așa cum un elev nu mai învață operațiile matematice prin logică la purtător, în minte, știind că are mereu calculatorul din telefon la îndemână. Dar acest proces este cu mult anterior zisei inteligențe artificiale. Este suficient să vedem cum non-gândesc unii în fața ofertelor electorale sau a promoțiilor la produse. Teologic, ingenuitatea imbecilă reprezintă, cum știm, caricatura curățeniei inimii și a minții luminate. De unde nevoia verificării, a testului, a confruntării, a golirii de sine și a reașezării, eliminând inutilul și toxicul.

Pe scurt: au absolută dreptate cei care anunță, fapt care sună pentru mulți a amenințare, că viitorul aparține celor înzestrați cu o inteligență superioară marcată de autostăpânire, de echilibrul între posibil și necesar, între schimbare și conservare, între necesitățile clipei și zorii zilei de mâine. Inteligența autentică, profundă, care va utiliza adecvat și inspirat pe cea zisă artificială, este una de tip ascetic, că am văzut sau nu Matrix.

DOXA!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.