Creșterile de prețuri bat la ușă din cauza lui Orlando. Alexandra Smedoiu, cu lupa pe semnalul dat de S&P: Riscăm să ajungem în categoria "junk"


Creșterile de prețuri bat la ușă din cauza lui Orlando. Alexandra Smedoiu, cu lupa pe semnalul dat de S&P: Riscăm să ajungem în categoria "junk"

Agenția Standard & Poor’s a revizuit în jos perspectiva privind economia României din cauza deficitelor în creștere și a încetinirii economice, potrivit unui comunicat remis miercuri.

CITIȚI ȘI: Standard & Poor’s a revizuit în jos perspectiva României, iar PSD lansează un dublu fake news dând vina pe Cîțu. Economist: "Nota pentru pesediști e BBB negativ, aproape de gunoaie"!

Astfel, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a atras atenția, miercuri, că schimbarea perspectivei este cauzată de iresponsabilitatea politicii fiscale a guvernării PSD din ultimii trei ani. Mai mult, Cîțu a subliniat că Guvernul PSD "a ignorat toate avertismentele primite de la agenția de rating S&P încă din luna februarie anul acesta".

CITIȚI ȘI: Florin Cîțu punctează vina guvernării PSD privind revizuirea negativă S&P a perspectivei asupra economiei României

În acest context, consultantul fiscal Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, a analizat miercuri seară la Digi24 avertismentul venit pentru țara noastră din partea Agenției Standard & Poor’s. Astfel, Alexandra Smedoiu a atras semnalat că orice deteriorare a economiei poate duce România în categoria "junk", situație care ar veni cu două consecințe majore:

1. Investitorii vor fi din ce în ce mai puțin atrași de România

2. Prețurile vor crește, întrucât Guvernul, atunci când se va împrumuta, o va face la o dobândă și mai mare

Totodată, Smedoiu a subiniat că România se află în prezent sub observație, sub lupa S&P și a investitorilor. 

"România este sub observație. Au fost identificate aceste dezechilibre. Suntem sub lupă. Este posibil ca la următoarea revizuire să mergem în jos sau să rămânem pe loc, dar deja planează un mare semn de întrebare asupra noastră. Ce înseamnă acest lucru? Noi ne situăm la limita calificării pentru acest investment grade. Practic, orice deteriorare ne duce în altă categorie, așa-numita categorie "junk", adică o țară care este foarte riscantă pentru investiții.

Apar două consecințe. Odată vorbim de apetitul investitorilor pentru risc și este posibil ca la un calificativ de tip "junk" anumiți investitori, prin politicile lor interne sau prin reglementări, să nu poată să aibă expuneri față de România și să trebuiască să-și retragă fondurile. A doua consecință majoră ar putea fi creșterea costului de finanțare al României pentru datoria guvernamentală, iar acest fapt se traduce prin cheltuieli mai mari pentru toată lumea. 

Oricum ar fi, agenția ne atrage atenția că suntem sub lupă, că investitorii se uită ce se întâmplă în România și așteaptă să vadă perspectivele", a explicat analistul financiar.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.