Olguța sabotează munca ministrului Muncii. Violeta Alexandru: "Voi lua măsuri! Așa arată lucrurile, în fiecare zi, când vreau să fac treabă!"


Olguța sabotează munca ministrului Muncii. Violeta Alexandru: "Voi lua măsuri! Așa arată lucrurile, în fiecare zi, când vreau să fac treabă!"

Angajații inspectoratelor teritoriale de muncă au primit salarii diminuate, iar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că a aflat din presă despre această situație, în timp ce șeful Inspecției Muncii, Nicolae Bratu Dantes, a informat-o abia vineri seară că nu mai sunt bani pentru plata salariilor pentru noiembrie, deși înainte de a se face rectificarea bugetară, ea a solicitat să i se comunice eventuale necesități în vederea prezentării lor în Guvern.

Mai mult, Violeta Alexandru reclamă că Inspecția Muncii, la nivelul conducerii, a luat decizia, fără ca ea să fie informată, de a plăti „dintr-o dată” sume restante chiar și de doi ani, ministrul sugerând că ar fi vorba despre un sabotaj.

"Cam așa arată lucrurile când vreau să fac treabă. Aproape în fiecare zi la fel.

Voi lua măsuri. Suspend puțin lucrurile atât de necesare pe care lucram. Ca să rezolv crize", mai subliniază ministra Muncii.

De altfel, redactorul-șef al publicației Digi24, Adriana Duțulescu, confirmă că este vorba de un sabotaj venit din partea PSD și a fostului minsitru al Muncii, pesedista Olguța Vasilescu, pentru a fi indusă românilor ideea că Guvernul PNL nu plătește salariile înaintea sărbătorilor. 

"Mega mizerie, marca PSD. Angajații de la Inspecția Muncii, prin județe, și-au primit salariile tăiate cu 30%, fără știința guvernului PNL, pentru că așa au decis șefii ITM-urilor, numiți în funcții de cine oare, da, de PSD. Pentru că vine Crăciunul și românii trebuie speriați bine că din cauza guvernului PNL, nu vor avea bani de mâncare și de cadouri pentru copii. PSD, acest partid care se gândește la binele oamenilor", a scris jurnalista pe Facebook.

Redăm dialogul dintre Ludovic Orban și Violeta Alexandra: 

Ludovic Orban: Am văzut informații în presă legate de plăți care au fost făcute parțial, fără includerea unor drepturi salariale care erau prevăzute în contractul de muncă. Care e cauza? 

Violeta Alexandru: Regret să vă informez că în cursul serii trecute, printr-o adresă a inspectorului-șef de la Inspecția Muncii, mi s-a adus la cunoștință că nu mai sunt fonduri în bugetul Inspecției Muncii, respectiv a Inspectoratelor Teritoriale de Muncă pentru salariile aferente lunii noiembrie. La solicitarea mea de a-mi explica cum s-a ajuns la această situație, în condițiile în care la rectificarea bugetară am solicitat atât Ministerului Muncii, cât și instituțiilor din coordonare să-mi comunice eventuale necesități în vederea prezentării lor în Guvern, nu am primit nicio asemenea solicitare de la Inspecția Muncii și cu toate acestea, în explicația pe care mi-a oferit-o la solicitarea mea înțeleg că dintr-o dată decizia acestei instituții a fost să plătească datorii restante rezultând din litigii între angajații ITM și instituțiile, vechi de peste doi ani, lăsând astfel bugetul instituției fără resursele necesare pentru plata salariilor. 

Ludovic Orban: Și nu v-a cerut acordul? Șeful de la ITM nu v-a cerut acordul să facă plățile astea? 

Violeta Alexandru: Nu. Mai mult, în timp ce fundamentam o solicitare pentru dvs. și pentru membrii cabinetului, în vederea găsirii unei soluții, am aflat din spațiul public că fiind ordonator terițiar de credit, deci având dreptul să ia decizii cu privire la buget, șefii ITM au plătit salarii diminuate, aferente lunii noiembrie, ceea ce a generat informația pe care ați văzut-o în spațiul public. 

Ludovic Orban: Ce soluție propuneți pentru rezolvare? 

Violeta Alexandru: În primul rând, vă rog să-mi permiteți ca în cursul acestei seri să vin către dvs. cu o solicitare care să nu afecteze angajații ITM. 

Ludovic Orban: Sper să-i afecteze pe cei care au luat deciziile astea fără să vă solicite acordul, adică pe șefi.

Violeta Alexandru: Dorința mea e ca angajații să nu sufere și vă propun câteva măsuri cu privire la șefii ITM care au luat asemenea decizii fără să mă informeze și cunoscând faptul că la rectificările bugetare, acolo unde mi s-au adresat solicitări, am venit în fața dvs. și am găsit soluții pentru rezolvarea acestora. Nu în ultimul rând, vă voi propune o măsură cu privire șa inspectorul-șef al IM, cel care avea datoria să-mi aducă la cunoștință eventuale probleme în structura bugetului acestei instituții. Regret cele întâmplate și vă asigur că vă voi propune măsuri. 

Ludovic Orban: Să faceți un calcul privind necesarul pentru plata integrală a drepturilor salariale a angajaților din ITM și Inspectoratele Județene și putem aloca din Fondul de Rezervă o suplimentare a bugetului Ministerului Muncii. 

Vedeți video în cele ce urmează:


Situația a fost semnalată de Violeta Alexandru și printr-o postare amplă pe Facebook: 

"Cum a ajuns Inspecția Muncii fără bani în decembrie și cum se ascunde Șeful ei în loc își asume răspunderea

Primesc aseară o adresă de la Inspecția Muncii: nu mai are bani de salarii pentru salariile din noiembrie care trebuie plătite în această lună! A achitat toate sumele rezultând din decizii ale instanțelor în litigii dintre angajați și IM/ITMuri. Dintr-o dată le-a achitat pe toate, inclusiv pe cele neplătite de peste doi ani. Semnat: inspector-Șef IM, Nicolae Bratu Dantes. Funcționar.

Am prezentat situația creată Prim-Ministrului care mi-a cerut să găsesc soluții. Când să prezint soluția, aflu că ITMurile au decis să dea salarii mai mici angajaților. Decizia le aparține fiind ordonatori terțiari de credite. Și răspunderea le aparține.

Una dintre primele măsuri după ce am ajuns în Minister a fost să verific că Ministerul și instituțiile din coordonare, ANPIS, ANOFM, Inspecția Muncii, Casa Națională de Pensii Publice și deconcentratele au resursele necesare până la sfârșitul anului. Da, a fost răspunsul. La rectificare am mai întrebat încă o dată și, ușor – ușor mi s-a spus că era nevoie de bani în plus pentru pensii și ajutoare sociale. Echipa guvernamentală a înțeles și a fost de acord să se suplimenteze sumele din bugetul Ministerului Muncii, deși toți colegii aveau urgențe și nevoi.

Ulterior au apărut noutăți, între care bani pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, sume care, în mod normal, se prevedeau, cu responsabilitate, în buget, de la începutul anului. Alte nevoi au fost generate de recuperarea termenelor de răspuns prin decizii de recalculare a pensiilor. Am solicitat fondurile necesare și pentru acestea din Fondul de rezervă al Guvernului. Colegii din Cabinet m-au susținut. Am întrebat atunci din nou, mai este vreo instituție care a identificat nevoi suplimentare justificate și care trebuie rezolvate până la sfârșitul anului? Nicio solicitare.

Situația de la IM și ITM are aspect de prost management. Înclin să cred că este mai mult.

Cam așa arată lucrurile când vreau să fac treabă. Aproape în fiecare zi la fel.

Voi lua măsuri. Suspend puțin lucrurile atât de necesare pe care lucram. Ca să rezolv crize".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.