Parlamentarii au mimat eliminarea pensiilor speciale. Proiectul de lege va pica la CCR


Parlamentarii au mimat eliminarea pensiilor speciale. Proiectul de lege va pica la CCR

Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost adoptat luni cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri. Vor fi eliminate aproximativ 9500 dintre pensiile speciale, 7000 fiind ale magistraților. În schimb, indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

În acest context, mai mulți juriști au atras atenția că eliminarea pensiior speciale va pica la CCR. 

Silviu Dehelean, deputat USR și membru în Comisia Juridică, exclusiv pentru Podul.ro: "Nu am putut să particip la farsă! Da, sunteți păcăliți de PSD și PNL care au trecut prin Camera Deputaților, cu premeditare, o lege care e și neconstituțională și care nu ia în discuție pensiile speciale pentru militari, adică 96% dintre pensiile speciale. Noi cei din USR am încercat să o reparăm și în comisia pentru muncă și în plen dar nu am avut nicio susținere. USR a votat-o doar ca semnal politic, dar stim că nu are nicio șansă să fie aplicată.

PSD și PNL au făcut-o în mod special neconstituțională ca să cadă la CCR și să dea vina pe Curte. Responsabilitatea este la parlamentarii PSD și PNL, cei care au introdus pensiile speciale și care vă vor minți, în față, că vor să le abroge. Nu vor și de aceea au făcut o lege proastă, de nevotat, cel puțin pentru mine ca jurist. Nu pot să le spun oamenilor o minciună.

USR a depus un proiect de lege care abroga toate pensiile speciale, cu o recalculare a pensiilor pentru magistrați și militari. Legea USR respecta deciziile CCR și era aplicabilă.

Noi ne vom lupta în continuare pentru legea noastră care face cu adevărat dreptate".

Andrei Lupu, membru PLUS și jurist: "Votul de astăzi din Parlament este o glumă.

Parlamentarii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale pentru aproximativ 7.000 de magistrați - singurele pensii care nu puteau fi eliminate din punct de vedere constituțional (a se vedea decizia CCR 873/2010). Lor li se mai adaugă și câteva sute de diplomați, piloți, parlamentari - absolut nesemnificativ pentru buget.

În schimb, acolo unde chiar puteau să facă ceva (cazul celor aproape 150.000 de foști angajați MApN sau MAI), au hotărât să nu facă nimic. Să nu fiu înțeles greșit - cred că unii militari merită o pensie care nu e bazată pe contributivitate (spre exemplu, cei care au fost în teatre de operațiuni și chiar și-au pus viața în pericol).

Totuși, să tai pensiile pentru 8.000 de cetățeni (dintre care 7.000 și le vor câștiga înapoi la CCR), iar pentru 150.000 să le păstrezi, dar apoi să te lauzi că tu ai tăiat pensiile speciale, e pur și simplu jignitor pentru cei care ascultă.

Din punct de vedere politic, este a treia sau a patra oară anul acesta când PNL cade în capcana PSD. Astăzi PSD i-a dezarmat spunând "uite, nu noi vă blocăm", iar peste 2-3 luni, când CCR va declara legea neconstituțională, PSD le va spune "nici măcar o lege nu ați știut să scrieți". Problema este că existau soluții (unii au menționat impozitarea diferențiată, în loc de eliminare), dar din graba de a ieși cu o știre pe ziua de azi nu și-au dat seama că mai rău greșesc".

Cristi Danileț, judecător: "Camera Deputaților a votat eliminarea unor pensii numite în mod nedrept „speciale”.
Nu îmi exprim acum nici susținerea, nici dezacordul față de aceste pensii,fiind un domeniu unde trebuie făcute ajustări, fără îndoială. Fac însă următoarea remarcă: cine știe puțin drept anticipează cu ușurință ce se va întâmpla. Și anume:
- ICCJ va sesiza CCR:
- CCR va decide că legea este neconstituțională;
- proiectul de lege votat astăzi va pica;
- politicienii vor da vina pe justiție, ei știind de la bun început cele trei puncte expuse de mine mai sus.
Așadar, campania electorală continuă, numai că de data aceasta pe spatele magistraților și grefierilor. Adică într-un mod profund nedrept".

Mai mult, conform știripesurse, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a convocat pentru miercuri, 29 ianuarie, la ora 18.00, secţiile unite ale ÎCCJ, pentru formularea sesizării Curţii Constituţionale pe legea votată azi de Parlament, prin care se elimină pensiile de serviciu ale magistraţilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.