DOCUMENT PSD, disperat să saboteze referendumul. Cvorumul de prezență ar urma să fie crescut prin OUG


DOCUMENT PSD, disperat să saboteze referendumul. Cvorumul de prezență ar urma să fie crescut prin OUG

Guvernul deține proiectul de ordonanță de urgență de modificare a legii referendumului potrivit căreia autoritățile publice nu pot declara în timpul campaniei electorale dacă sunt pro sau contra. De asemenea, proiectul prevede că Guvernul ar trebui să informeze alegătorii în situația unui referndum național.

Totodată, cvorumului de prezență pentru validarea referendumului i se aduc modificări, precum procentul de 30% care să fie calculat altfel, raportat nu la numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, ci la cei din registrul electoral.

Potrivit proiectului de ordonanță postat pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP), se modifică articolul 30 din legea referendumului, referitor la campania electorală.

Modificări la cvorumul de prezență

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. I. - Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se
completează după cum urmează:


1. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.
(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării.”

Potrivit proiectului de ordonanță, procentul de 30% de prezență necesar pentru validarea referendumului se calculează raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral și nu la cel din listele electorale permanente. Numărul alegătorilor din registru este mai mare cu aproape 600.000 față de cel din liste.

Ultimele date ale AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258. Un număr de 18.266.936 de cetățeni au domiciliul sau reședința în țară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS, potrivit HotNews.ro.

Citește conținutul OUG aici.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.