Orban pune cruce variantei Guvernului minoritar PNL: "PSD nu va putea să-și permită să o susțină!". Liderul liberalilor prevestește debarcarea lui Cîțu de la Palatul Victoria indiferent de rezultatul Congresului din 25 septembrie


Orban pune cruce variantei Guvernului minoritar PNL: "PSD nu va putea să-și permită să o susțină!". Liderul liberalilor prevestește debarcarea lui Cîțu de la Palatul Victoria indiferent de rezultatul Congresului din 25 septembrie

Președintele PNL Ludovic Orban a atras atenția miercuri, 22 septembrie, într-un interviu acordat Europa FM, că actuala formulă parlamentară nu-i mai permite lui Florin Cîțu să rămână premier nici dacă câștigă șefia partidului la Congresul din 25 septembrie, căci o înțelegere cu PSD pentru un Guvern minoritar ar fi de-a dreptul catastrofală. Totodată, Orban a reiterat că singura variantă viabilă este cea a refacerii coaliției de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR, dar cu un alt premier, întrucât Guvernul Cîțu mai stă în doar 163 de parlamentari după plecarea USRPLUS din Executiv, numărul necesar fiind de 234. 

Ludovic Orban: Noi ne-am luat angajamente față de cetățeni. Noi le-am promis românilor 4 ani de stabilitate, de construcție, de dezvoltare, de investiții, de utilizare a resurselor europene și a tuturor oportunităților, de muncă în folosul comun al societății, prin care să creștem nivelul de trai, să creștem calitatea serviciilor publice. 

Jurnalist: Stabilitatea a durat câteva luni. 

Ludovic Orban: Gândiți-vă că la prima demitere, cea a lui Vlad Voiculescu, cu care personal am fost de acord și am explicat public lucrul acestea, i-am ținut spatele premierului. Decizia s-a luat în baza unor argumente foarte solide. Știind că noi în urma acelei demiteri a ministrului Voiculescu noi am semnat un act adițional pe care l-am negociat și care a fost practic soluția prin care USRPLUS a decis să rămână la guvernare, să vii să mai demiți un ministru nici nu pot să calific o astfel de decizie, mai ales că era previzibilă reacția USRPLUS. 

Jurnalist: Scenariul în care dvs. rămâneți președintele PNL înseamnă automat că Florin Cîțu nu mai e premier, ceea ar determina refacerea coaliției? 

Ludovic Orban: Alegerea mea ca președinte înseamnă soluționarea crizei prin dialog, în forurile statutare ale PNL, respectiv în cadrul coaliției, cu cărțile pe masă. Eu am și spus public lucrul acesta înainte de apariția crizei, că în momentul în te gândești să candidezi împotriva președintelui partidului care e și președintele Camerei Deputaților trebuie să îți asumi rezultatul, iar acesta nu poate fi decât unul singur, adică cine pierde alegerile nu poate rămâne în funcția pe care o deține pentru că își pierde legitimitatea. Dacă nici colegii tăi de partid nu te votează ca președinte de unde să mai ai legitimitatea să exerciți o asemenea funcție de premier sau de președinte al Camerei Deputaților? Eu am făcut 2 pași în spate numai pentru a facilita formarea acestei coaliții, demisia după alegerile parlamentare (din funcția de premier) și ulterior având 2 candidați din partea PNL la funcția de premier, Ludovic Orban și Florin Cîțu, când USRPLUS și-a exprimat preferința pentru Florin Cîțu, eu l-am susținut pe Florin Cîțu și nu am mai insistat să fiu eu premier.

Jurnalist: Calculul majorității din PNL ar putea să sune cam așa: "Florin Cîțu e oricum premier. Are susținerea lui Klaus Iohannis, ne-a promis bani și ne va da bani pentru că are butoanele guvernării, dacă rămâne premier și nu-l mai vor cei de la USRPLUS...".

Ludovic Orban: Cum să rămână premier? Cum? 

Jurnalist: Păi legitimat de votul din partid nu poate rămâne premier? Vorbeam de un calcul ipotetic pe care și l-ar face baza partidului. 

Ludovic Orban: Ca să poți să ai un Guvern trebuie să ai o majoritate parlamentară. La ora actuală, după ce USRPLUS s-a decis să se retragă din Guvern și să-i retragă sprijinul premierului Florin Cîțu și a depus moțiune de cenzură Guvernul ăsta mai stă în 163 de parlamentari. Majoritatea deputaților și senatorilor e formată din 234. Sunt 71 de voturi lipsă ca să poți să ai un Guvern stabil, care să poată să se bizuie pe o majoritate parlamentare ca să adopte legile, reformele. Ai nevoie de majoritate parlamentară. Această majoritate parlamentară în condițiile în care USRPLUS rămâne în opoziție nu mai poți să o formezi decât fie cu PSD, fie cu AUR, ceea ce ar însemna o catastrofă. 

Jurnalist: Și nu credeți că pe unii din PNL i-a străbătut ideea asta că pot să rămână la guvernare cu un Guvern minoritar? 

Ludovic Orban: Dacă e cineva care are această idee stranie, eu vă spun din capul locului că eu am fost singurul membru al PNL din delegația permanentă care a votat împotriva constituirii USL. Am tras și eu alături de colegii mei 10 ani de zile pentru această decizie catastrofală, nenorocită, prin care pentru niște calcule făcute de o mână de oameni care aveau interese personale ne-am pus în cap o mare parte din oamenii care au avut încredere în PNL, anticomuniștii, cei anti-PSD. Am tras 10 ani de zile, ne-am îndepărtat o mulțime de oameni din cauza acelei decizii nenorocite. Eu nu voi mai putea accepta în ruptul capului nicio formă de înțelegere cu PSD. De altfel, noi am și votat în BPN această decizie și anume că nu acceptăm nicio formă de înțelegere cu PSD.  

În sensul declarațiilor de mai sus, prin care s-a opus inclusiv scenariului unui Guvern minoritar PNL, Ludovic Orban a trecut în revistă și o serie de date dintr-un sondaj. Pe de altă parte, președintele PNL a precizat că și PSD ar fi dezavantajat electoral de susținerea unui Guvern minoritar PNL-UDMR, întrucât AUR ar fi formațiunea politică care ar capitaliza pe segmentul de electorat de stânga într-un asemenea context. 

Ludovic Orban: Nu există o altă soluție de guvernare onorabilă conform voinței oamenilor. Am măsurat în sondajele de opinie. Preferința e clară pentru refacerea coaliției, pe primul loc de departe, cu 51%. Pe locul 2, atenție, nu vine Guvernul minoritar PNL, ci Guvern PSD, aproape 30%. Abia după urmează alte variante. Așadar, e singura formă onorabilă de guvernare. Noi cu USRPLUS am avut afinități. Chiar dacă nu a fost o relație foarte prietenească cu USRPLUS, am luptat împreună împotriva PSD-ului lui Dragnea. Într-un fel suntem într-un bazin de votanți în care am putut să negociem un program de guvernare comun pentru că am găsit foarte multe puncte comune. Ce punct comun să găsesc eu cu PSD? Nu am nimic în comun cu PSD. Iar poveste asta că ne ține la guvernare PSD prin sprijin în Parlament se tot vinde. De fapt, PSD-ul nu te ține la guvernare, în primul rând pentru că nu mai e în situația în care a sprijinit Guvernul Tăriceanu. În momentul de față PSD are un electorat pe partea de stânga, AUR, care face opoziție și mușcă din electoratul PSD în fiecare zi. PSD nu va putea să-și permită să susțină un Guvern minoritar pentru că va pierde politic, își va pierde competitivitatea pe scena politică. Alegătorii PSD dacă nu vor simți reprezentanți se vor îndrepta către alte partide sau nu vor mai susține PSD. Pe de altă parte, se știe că PSD în momentul de față a susținut tot acest blocaj la procedurile moțiunii de cenzură ca să-l favorizeze pe Cîțu pentru că-l preferă ca președinte al PNL. De altfel, Dîncu a și scăpat porumbelul, că Florin Cîțu e cel mai bun agent electoral al PSD. L-au avantajat astfel pe Cîțu să ajungă președinte al PNL pentru că le va fi mult mai ușor cu el. Să vă uitați pe orice sondaj care e cota mea de încredere și care e cota de încredere a lui Florin Cîțu. Să vă uitați și care e încrederea în Guvern. Nici Guvernul Dăncilă nu a ajuns așa de jos. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.