Oastea de strânsură a Rusiei devine și mai pestriță! „Bucătarul lui Putin” a identificat soluția salvatoare pentru războiul rusesc: trimite și pușcăriașe înarmate în linia întâi


Oastea de strânsură a Rusiei devine și mai pestriță! „Bucătarul lui Putin” a identificat soluția salvatoare pentru războiul rusesc: trimite și pușcăriașe înarmate în linia întâi

Evgheni Prigojin, influentul om de afaceri cu preparate culinare al Kremlinului, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, dar și ca fondator al Grupului de mercenari Wagner, a precizat că susține propunerea unui parlamentar rus din regiunea Sverdlovsk de a trimite pe frontul din Ucraina femei condamnate la închisoare care să beneficieze astfel de o reducere a pedepsei. Inițiativa a devenit publică, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, scrie The Moscow Times, publicație independentă susținută din exil. 

Astfel, pușcăriașele ar putea servi forțelor militare „nu doar ca asistente medicale și informatoare, ci ar putea să participe la grupuri de sabotaj și echipe de lunetiști", a precizat Prigojin, adăugând că lucrează de ceva timp la acest proiect care încă nu e văzut cu ochi buni de toată lumea. 

Patronul celei mai mari grupări militare private din Rusia mai spune că inițiativa îi aparține lui Viaceslav Vegner, un membru al parlamentului din regiunea rusă Sverdlovsk, acesta propunându-i într-o scrisoare să recruteze din închisorile aflate pe teritoriul său nu doar bărbați, ci și femei. Vegner a declarat la rândul său că a redactat scrisoarea către Prigojin după ce a primit ma multe solicitări din partea unor femei încarcerate care și-au exprimat dorința de a merge să lupte în Ucraina în schimbul grațierii. 

În prezent, cele mai importante efective ale grupului Wagner luptă în zona orașului Bakhmut, cel mai fierbinte punct de pe harta războiului din Ucraina. Tot aici pare că s-a filmat recent și Prigojin lansându-i președintelui ucrainean o provocatoare și aberantă propunere de întâlnire și negociere. „Să vedem ce al cui e și de ce”, spune el într-o serie de filmări ridicole, realizate la apus (marți, 20 decembrie), deși Volodimir Zelenski se aflase în zonă dimineața. VIDEO (cu subtitrare în engleză) AICI

În ce privește numărul deținuților recrutați de Prigojin din luna septembrie, când „bucătarul” a început să străbată închisorile Rusiei, acesta nu este cunoscut cu exactitate. Dacă activista pentru drepturile deținuților Olga Romanova susține că ar fi în jur de 35.000 de eliberați și detașați în Ucraina, opozantul Aleksei Navalnîi aprecia, recent, într-o postare pe Twitter că numărul celor care au acceptat este nesemnificativ, de ordinul zecilor chiar. 

Podul a relatat AICI și despre trimiterea pe front a unui criminal celebru, condamnat și pentru omoruri și fapte de canibalism în Rusia. Informația nu a fost confirmată. În schimb, a devenit cunoscută îngrozitoarea ucidere cu barosul a lui Evgheni Nujin, deținutul trimis pe front în Ucraina care a dezertat și s-a predat ucrainenilor pentru ca mai apoi să încapă pe mâinile mercenarilor Wagner. Execuția acestuia a fost filmată și postată în rețelele de socializare cu mesajul „lichidat”. Detalii AICI

Grupul Wagner este considerat de mulți analiști și experți militari un soi de armată privată a lui Vladimir Putin, care este trimisă în misiune, în diferite conflicte murdare pentru tiranul de la Kremlin. Acuzațiile la adresa mercenarilor Wagner sunt de multă vreme cutremurătoare, acestora imputându-li-se uciderea de copii, violuri și execuții brutale în Africa și Siria. 

O înregistrarea video din luna septembrie, filmată pe ascuns, într-unul din penitenciarele Rusiei, îl surprinde pe oligarhul Evgheni Prigojin, în vârstă de 61 de ani, mărturisind că este unul dintre reprezentanții grupului. Oligarhul Prigojin este cunoscut și drept „bucătarul lui Putin”, poreclă dată de un jurnalist al agenției Associated Press, pentru că mare parte din averea acestuia provine din contractele de catering cu Kremlinul sau cu alte instituții ale statului. De asemenea, restaurantele sale de lux găzduiau dineurile pe care Putin le oferea demnitarilor străini.  

În filmarea respectivă, Prigojin, care a primit și medalie de Erou al Rusiei din partea lui Putin pentru loialitatea sa, le spune deținuților - unii dintre ei condamnați pentru fapte abominabile ca și canibalul Komarov (AICI) - că pot deveni eroi de război și eliberați de povara anilor grei de pușcărie sau vor fi împușcați ca dezertori dacă sunt tentați să se înroleze pentru Ucraina.

„Sunt un reprezentant al unei companii private de război, poate ați auzit numele - Grupul Wagner", li se adresează el deținuților cărora le promite libertatea și o grațiere personală din partea lui Putin dacă vor rezista minim șase luni pe frontul din Ucraina. Iar dacă vor muri, vor fi îngropați "ca niște eroi", le mai promite Prigojin, sfătuindu-i să se sinucidă dacă vor fi pe punctul de a fi luați prizonieri de către inamic. Timpul de gândire acordat deținuților a fost de cinci minute. 

Opozantul rus Alexei Navalnîi a ironizat și criticat dur „turul” lui Prigojin prin închisorile Rusiei (detalii AICI), mai ales că „bucătarul lui Putin” a avut el însuși probleme serioase cu legea, fiind condamnat, în 1981, la 12 de ani de închisoare pentru furt, fraudă și implicarea de minori în diverse infracțiuni. Oligarhul a ispășit nouă din cei 12 ani de închisoare. Anterior, în 1979, Prigojin fusese condamnat cu suspendare tot pentru furt. 

Ca și Putin, „patronul” grupului Wagner este originar din Sankt Petersburg. Potrivit fundației anticorupție a lui Navalnii, Prigojin – care la începutul anilor 90, imediat după eliberarea din închisoare, vindea hot dogs alături de tatăl său vitreg – ar fi strâns o avere de peste un miliard de ruble numai din afaceri ilegale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.