EXCLUSIV Relațiile româno-americane în contextul prezidențialelor din SUA. Deputatul Cristian Băcanu liniștește apele după o serie de vizite efectuate în America: "Sprijinul față de ceea ce înseamnă întărirea flancului estic este bipartizan! Și republicanii și democrații sunt vădit interesați de flancul estic"


EXCLUSIV Relațiile româno-americane în contextul prezidențialelor din SUA. Deputatul Cristian Băcanu liniștește apele după o serie de vizite efectuate în America: "Sprijinul față de ceea ce înseamnă întărirea flancului estic este bipartizan! Și republicanii și democrații sunt vădit interesați de flancul estic"

Într-un interviu amplu pe care l-a acordat publicației noastre, deputatul PNL Cristian Băcanu a subliniat că, indiferent de partidul care va da câștigătorul în cadrul alegerilor prezidențiale ce se vor desfășura în acest an în Statele Unite ale Americii, România va beneficia în continuare de un sprijin solid din partea Washingtonului. Pe de altă parte, parlamentarul liberal a reliefat că republicanii din SUA au o preocupare justificată și anume ca țările membre NATO să-și respecte angajamentul de a investi anual 2% din PIB pentru Apărare. 

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Cristian Băcanu: "Din păcate, cu SUA avem schimburi comerciale destul de reduse. Dacă dorim să ne consolidăm poziția pe flancul estic al UE și NATO, parteneriatul militar pe care îl avem cu SUA trebuie dublat de relații economice mult mai solide!". Demersurile întreprinse de parlamentarul liberal. Schimbarea de strategie pe care trebuie să o facă Bucureștiul

Menționăm că, pe parcursul mandatului de parlamentar, Cristian Băcanu a efectuat o serie de vizite importante în SUA ce au avut drept scop, printre altele, consolidarea relațiilor economice româno-americane. 

Podul.ro: Pe tema relațiilor cu SUA, economice, dar și per ansamblu, ați observat o deschidere bipartizană față de România ori există diferențe, respectiv nuanțe? Întreb asta inclusiv în contextul alegerilor prezidențiale ce vor avea loc în SUA în acest an. Să fie îngrijorați românii dacă va câștiga un candidat sau altul alegerile prezidențiale? Sau pot avea românii garanția că vor benefica de un sprijin bipartizan pentru parteneriatul nostru strategic?

Cristian Băcanu: Am auzit tot felul de oameni în România, unii politicieni, alții comentatori, analiști, care spuneau "Avem o îngrijorare". Nu, din punctul meu de vedere nu trebuie să existe o îngrijorare. Sprijinul față de ceea ce înseamnă întărirea flancului estic este bipartizan. Și republicanii și democrații sunt vădit interesați de flancul estic și vă voi da un exemplu. Am fost foarte bine primit în Texas. Am avut întâlniri în două orașe din Texas, în Midland și Dallas. Și am fost foarte bine primit de către stakeholderii republicani. M-am întâlnit cu 2 senatori republicani, m-am întâlnit cu oameni care lucrau pentru guvernatorul republican din Texas, m-am întâlnit cu republicani în Arizona, m-am întâlnit cu republicani din Oklahoma. Ideea aceasta că, vezi Doamne, câștigă unii sau câștigă alții, iar parteneriatul strategic va fi afectat e o idee falsă. Parteneriatul strategic ar putea fi într-o oarecare măsură afectat dacă nu suntem atenți la ce vorbim, dacă vin unii și spun "Cutare e rău". Noi nu facem politica internă a Statelor Unite, ci noi trebuie să vedem cum putem să lucrăm în continuare cu SUA ca țară și cu statele la nivel local și cu stakeholderii care sunt aleși de poporul american. Noi trebuie să respectăm, din punctul meu de vedere, opțiunile poporului american. Despre asta este vorba! Așa fac democrațiile, se respectă unele pe altele.

CITIȚI ȘI: Cristian Băcanu și Ciprian Ciucu, victorie diplomatică de proporții. Statul american Arizona își deschide o reprezentanță economică în București, ceea ce reprezintă o premieră în Europa Centrală și de Est! Deputat PNL: "E o șansă uriașă pentru România de a atrage investiții și oportunități de afaceri majore!"

În plus față de asta, ceea ce este însă foarte interesant e că republicanii au câteva puncte care pentru ei sunt critice: 2% pentru Apărare. 2% pentru Apărare este un angajament luat de toate statele membre NATO și pe care noi trebuie să-l respectăm. Pentru republicani acesta este un punct critic: "N-ai respectat, ca stat membru al NATO, angajamentul de a investi 2% din PIB pentru Apărare, atunci este o problemă pentru că tu nu ți-ai făcut temele". Și atunci americanii spun, și nu cred că greșesc: "Dacă tu nu-ți faci temele, dacă tu nu investești în propria ta Apărare, de ce am face-o noi?". Adică noi, România, trebuie să ne interesăm de propria noastră apărare. A doua chestiune care interesează foarte tare e partea economică, respectiv accountability pentru tot ceea ce înseamnă sprijin american într-o zonă sau alta. Nu este foarte complicat, iar noi trebuie să înțelegem aceste chestiuni. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.